+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Készülődés adventre
2019. november 28. csütörtök 16:04 - Keszthely, Cserszegtomaj
Készülődés adventre
Vasárnap lesz advent első vasárnapja. Az időszak egyik legjellegzetesebb jelképe a koszorú, illetve a különböző természetes anyagokból készült díszek. Sokan saját maguk készítik el az ünnepi kellékeket, de egyre elterjedtebbek a modern változatok is, melyeket a virágüzletek akár saját elképzelés alapján is megvalósítanak.

Adventi díszeket készítenek a cserszegtomaji óvodások. Generációs programot szerveztek az intézményben, ahol a szülők segítségével valósíthatták meg a kicsik a szebbnél szebb alkotásokat. A díszekhez több természetes anyagot, fenyőt, tuját, különböző terméseket, illetve más kiegészítőket is felhasználtak.

„Van rajta golyó, gyertya, tuja, meg masni, meg a jelem. És ez egy? Adventi koszorú.” - mondta el Kéri Kátya.

Az intézmény fontosnak tartja a hagyományőrzést, e szerint épül fel a tanterv is. Ezen a héten az advent a témahetük. A közös díszkészítés mellett az ünnepkörhöz tartozó énekeket, verseket tanultak a gyermekek, melyek az ismereteiket szélesítik.

„Nagyon jól tudják, hogy mit jelent ez az adventi várakozás, ismerik a fogalmakat, megismerkednek. Egész héten ezzel fogunk foglalkozni és nagy várakozással tölti el őket a karácsony.” - ismertette Koroncz Katalin.

A hagyományos díszek mellett azonban egyre inkább elterjednek a modernebb változatok is. A természetes alapanyagok ezeknél is többségében megmaradnak, azonban a gyertyák és a díszítőelemek eltérnek a korábban megszokottaktól. Ebben az évben a koszorút helyettesítő tárgyakon a manók, a különböző állatok és a Diótörő című mese jellegzetes figurái jelennek meg leginkább.

„Az idei trend színben pedig a púderrózsaszín és e köré csoportosul például a fehér, az arany és az ezüst ilyen különböző modernebb formákban, mint például a szánkó, vagy a hosszúkás farönkön elhelyezkedő gyertyák és az így készült adventi díszek. A hagyományos fenyővel lekötött koszorúk már egyre inkább szorulnak ki az adventi díszek közül.” - mondta el Hamarics Cintia.

A szakember hozzátette, ezek a tárgyak inkább díszítő funkciót látnak el. Tapasztalat szerint a gyertyákat kevesen gyújtják meg rajtuk, mivel sokan törekednek arra, hogy jövőre is otthonuk ékességei lehessenek a dísztárgyak.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó