+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Érseki áldás a kápolnára
2019. november 19. kedd 19:07 - Cserszegtomaj
Érseki áldás a kápolnára
November 16-n Dr. Udvardy György veszprémi érsek megáldotta a Cserszegtomaj, tomaji részén található Szent Anna kápolnát. Az 1893-ban közadakozásból épült kis templomot többször felújított. Mára kívül és belül is megújulva várja a híveket. A többszöri renoválás után 2000-ben az alap megsüllyedt, azt megerősítették. A tetőszerkezet, külső és belső felújítás mintegy 19 millió forintba került.

Szentmisére és templom áldásra gyűltek össze a hívek Cserszegtomajon a tomaji részen található Szent Anna kápolnában.  A Keszthelyi Magyarok Nagyasszonya Plébánia Hivatalhoz tartozó  régi, barokk stílusú temető kápolna átalakítási és felújítási munkálatai több ízben történtek a II. világháború után, 1993-ban.  2000-ben a templom megsüllyedt. Akkor az alapok megerősítésével kezdetét vette egy folyamatos felújítás. A kápolna történetét a híveknek Tál Zoltán plébános elevenítette fel. 

"1894-ben a kőből épült templom elkészült Szent Anna tiszteletére. Előtte egy fából készült templom állhatott itt,amely kisebb volt és eléggé romos az egykori leírások szerint. Ezt felszentelte az akkori apát plébános több pap kíséretében akik részt vettek a szentmisén és természetesen a falu népe. Közadakozásból készült ez.  Nagyon fontos tudni. A hívek adományából."- mondta  a keszthelyi plébános.

A templom tetőszerkezete és belseje is megújult. Ebben az évben a külső vakolással befejeződött a felújítás. Az elmúlt kilenc évben mintegy 19 millió forintos felújítás valósult meg. Az  istentiszteletek helyét Dr. Udvardy György ,a Veszprémi Főegyházmegye,  augusztus 31-én beiktatott új érseke áldotta meg. A főpásztor örömét fejezte ki abban  a tekintetben is ,hogy egyre több településen újulnak meg a templomok.

"Öröm azért mert amikor egy közösség elszánja magát,hogy meg akarja újítani az Isten házát, azt a hajlékot ahol az Isten közöttük lakozik,akkor messze többről van szó mint egy épületnek egy szükséges vagy tervezett karbantartásáról,hanem arról, hogy oly módon akarják széppé tenni az Isten hajlékát,hogy az kifejezze ragaszkodásukat és kifejezze az áldozatot is amivel akarják,hogy a templom szép legyen. Ezt mindenképpen meg kell becsülni, mindenképpen értékelni kell."- mondta Dr. Udvardy György. 

Az érsek atya hálát adott az elkészült munkáért, és Isten áldását kérte mindazokra, akik közreműködtek benne.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
 
Új programmal várják Gyenesdiáson a vendégeket.
 
A 80-90-es évek kedvelt játékából, a Schenk figurákból nyílt kiállítás.
 
Egész nyáron a Balaton-parton és a Sétáló utcán is várják az érdeklődőket.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó