+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jöhet a hó - téli üzemmódban a Magyar Közút
2019. november 14. csütörtök 19:06 - Keszthely
Jöhet a hó - téli üzemmódban a Magyar Közút
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-től kezdődően az ország teljes területén téli üzemmódra váltott. Az enyhe őszi idő ellenére jogszabályi kötelezettség miatt kellett ezt megtenni. A keszthelyi üzemmérnökségen is megtették a szükséges lépéseket.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos közúthálózaton összesen mintegy ezer munkagépet állít hadrendbe a tél ellen. Nehézgépjárművek, rakodógépek, hómarók állnak készenlétben, hogy a tél minél kevésbé akadályozza majd a közlekedést. A keszthelyi üzemmérnökség vezetője elmondta: hófogórácsokat és érdesítő anyagokat is kihelyeznek az utak mellé. "Összesen körülbelül 9000 méter hosszúságban rakjuk ki a hórácsokat a hófúvás-veszélyes helyeken. Ezzel együtt az emelkedőkön kirakjuk az úgynevezett önmentő prizmákat, tehát érdesítő anyagokat. Ha olyan a helyzet, akkor a közlekedők fel tudják használni a gépeknek a mentésére" - tette hozzá Bui Hung Manh.

Már októberben megkezdődött a géppark felkészítése a téli üzemeltetésre. Ilyenkor az összes adaptert felülvizsgálják. Hómarók, ekével felszerelt traktorok és egyéb eszközök állnak rendelkezésre. Ha szükséges, minden gépet és munkaerőt bevetnek a hozzájuk tartozó négyszázhúsz kilométeres úthálózaton. Bui Hung Manh elmondta: "Sokszor úgy érzékelik a közlekedők, hogy később megyünk ki. Ehhez tudni kell, hogy 5 cm vastagság alatt nem érdemes kiküldeni a gépeket. Tehát csak akkor tudunk hatékonyan elhárítani, ha már meghaladja a hó vastagsága az 5 centit."

A raktárban ezer tonna sót halmoztak fel. Ebből már akkor is szórnak az utakra, ha az időjárás előrejelzések azt indokolják. Hét saját és két bérelt eszközzel rendelkeznek, valamint ötvenkettő fő dolgozó végzi a munkát az üzemmérnökségen. A megyében, a Zala Megyei Üzemmérnökségnek összesen 1850 km úthálózatot kell karbantartani. "Ezt az elég jelentős úthálózatot a téli időszakban egyszerre 45 géppel tudjuk tisztítani, takarítani, illetve síkosságmentesíteni. Ezenkívül még 28 olyan speciális gép áll a rendelkezésünkre, amit különleges eseményekkor, elsősorban hófúváskor tudunk bevetni. Jellemzően hómarókról van szó, illetve hómaró adapterekről, amivel ilyenkor tudunk még dolgozni" - tudtuk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Megyei Igazgatóságának vezetőjétől, Mórocz Józseftől.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy maguk is készüljenek fel és még a tartós fagyok előtt szereltessék rá az autóra a téli gumiabroncsokat.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus