+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jöhet a hó - téli üzemmódban a Magyar Közút
2019. november 14. csütörtök 19:06 - Keszthely
Jöhet a hó - téli üzemmódban a Magyar Közút
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-től kezdődően az ország teljes területén téli üzemmódra váltott. Az enyhe őszi idő ellenére jogszabályi kötelezettség miatt kellett ezt megtenni. A keszthelyi üzemmérnökségen is megtették a szükséges lépéseket.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az országos közúthálózaton összesen mintegy ezer munkagépet állít hadrendbe a tél ellen. Nehézgépjárművek, rakodógépek, hómarók állnak készenlétben, hogy a tél minél kevésbé akadályozza majd a közlekedést. A keszthelyi üzemmérnökség vezetője elmondta: hófogórácsokat és érdesítő anyagokat is kihelyeznek az utak mellé. "Összesen körülbelül 9000 méter hosszúságban rakjuk ki a hórácsokat a hófúvás-veszélyes helyeken. Ezzel együtt az emelkedőkön kirakjuk az úgynevezett önmentő prizmákat, tehát érdesítő anyagokat. Ha olyan a helyzet, akkor a közlekedők fel tudják használni a gépeknek a mentésére" - tette hozzá Bui Hung Manh.

Már októberben megkezdődött a géppark felkészítése a téli üzemeltetésre. Ilyenkor az összes adaptert felülvizsgálják. Hómarók, ekével felszerelt traktorok és egyéb eszközök állnak rendelkezésre. Ha szükséges, minden gépet és munkaerőt bevetnek a hozzájuk tartozó négyszázhúsz kilométeres úthálózaton. Bui Hung Manh elmondta: "Sokszor úgy érzékelik a közlekedők, hogy később megyünk ki. Ehhez tudni kell, hogy 5 cm vastagság alatt nem érdemes kiküldeni a gépeket. Tehát csak akkor tudunk hatékonyan elhárítani, ha már meghaladja a hó vastagsága az 5 centit."

A raktárban ezer tonna sót halmoztak fel. Ebből már akkor is szórnak az utakra, ha az időjárás előrejelzések azt indokolják. Hét saját és két bérelt eszközzel rendelkeznek, valamint ötvenkettő fő dolgozó végzi a munkát az üzemmérnökségen. A megyében, a Zala Megyei Üzemmérnökségnek összesen 1850 km úthálózatot kell karbantartani. "Ezt az elég jelentős úthálózatot a téli időszakban egyszerre 45 géppel tudjuk tisztítani, takarítani, illetve síkosságmentesíteni. Ezenkívül még 28 olyan speciális gép áll a rendelkezésünkre, amit különleges eseményekkor, elsősorban hófúváskor tudunk bevetni. Jellemzően hómarókról van szó, illetve hómaró adapterekről, amivel ilyenkor tudunk még dolgozni" - tudtuk meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala Megyei Igazgatóságának vezetőjétől, Mórocz Józseftől.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy maguk is készüljenek fel és még a tartós fagyok előtt szereltessék rá az autóra a téli gumiabroncsokat.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Megkezdőött a keszthelyi Food Truck Show.
 
A sétálóutca legrégebbi, műemlék épületének udvarában valósította meg az attrakciót Pampetrics Milán.
 
Az idei évben a verseny főszervezője is indul, emellett rekordszámú lovast várnak.
 
Az idei évtől zenés színházi produkciókkal, új helyszínen várják az érdeklődőket.
 
A rendőrség felhívja a figyelmet, az ajtókat ablakokat minden esetben zárjuk be, figyeljünk értékeinkre.
 
Elkezdődött a Nemzeti Hét öt napos programja.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó