+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megkezdődött a vízitúrázási időszak a Hévízi-csatornán
2019. november 13. szerda 12:30 - Hévíz-Keszthely
Megkezdődött a vízitúrázási időszak a Hévízi-csatornán
Tavaly óta szabályozzák a vízitúrázást a Hévízi-csatornán a hatóságok. Erre a védett természeti értékek megőrzése miatt van szükség. A területen több tündérrózsa faj található, de jégmadár, kis vöcsök és szárcsa is él a csatorna mentén. A vízitúrázásra november 1-től március 15-ig van lehetőség. A túrák felügyeletét és ellenőrzését a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság végzi.

A természetvédelmi hatóság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága az előző szezonban vezetett be létszámi és időbeli korlátozást az élővilág védelme érdekében a Hévízi-csatornán szervezett vízitúrákon.

Sinka Gábor természetvédelmi őr: „Egy napon 250 főnél több vízitúrázó nem tartózkodhat a vízen és ez a 250 fő is reggel 9 és dél között kell, hogy elinduljon a Hévízi-tó déli zsilipjétől, hogy délután 1 és 4 óra között Fenékpusztánál ki tudjon szállni a 10 kilométer evezés után. Így biztosítható az, hogy a madarak tudjanak itt táplálkozni, búvóhelyet keresni és egyáltalán ne zavarjuk el őket a túrázással olyan messzire, hogy ne is térjenek vissza.”

A vízitúrázásra november 1-től március 15-ig van lehetőség. Ennek oka, hogy az itt honos vízinövényeknek a virágzási-termésérlelési periódusa erre az időszakra fejeződik be és a védett, valamint fokozottan védett madarak fiókanevelése is véget ér. Nyáron nem is lenne lehetséges a vízitúrázás a buja növényzet miatt. Október végén a nemzeti park és két vízitúra szervező cég munkatársai megtisztították a csatornát.  

„A vízbe dőlt fákat, melyek akadályoznák a kenukkal való haladást, illetve azokat az ágakat, amik arcmagasságba lógtak be és veszélyeztetik a túrázók testi épségét, levagdaltuk, kiraktuk a partra. Ahol olyan sűrűvolt a növényzet, hogy muszáj volt rajta alakítani, ott motoros kaszával próbáltunk ösvényt vágni- Nyilván nem sztrádát építettünk és nem egy első osztályú hajózó utat, de olyat, amin már el lehet evezni” - tette hozzá Sinka Gábor. 

A Hévízi-csatorna a Balaton környékén az egyetlen olyan vízfolyás, mely nem fagy be télen. Az itteni kenuzás különös élmény, van olyan cég, amely már húsz éve szervez túrákat a területen.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Bodnár Sándor és a Fentős Ferenc Kamarazenekar adott adventi koncertet.
 
Zichy Emőke református lelkész gyújtotta meg a második adventi gyertyát.
 
Több programból választhattak december 2. vasárnapján a kikapcsolódásra vágyók Keszthelyen.
 
A Georgikon Kiállítóhely volt a Mikulás váró ünnep helyszíne.
 
Hagyományos Mikulás Kupán versdenyeztek az iskolások.
 
Dr.Károly Róbert előadásai segítik megérteni a komolyzenét.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó