+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A nyúltartás felelősséggel jár
2018. március 30. péntek 16:30 - Keszthely
A nyúltartás felelősséggel jár
Húsvétkor sok gyerek kér nyulat ajándékba, a házi kedvencek tartása azonban nagy felelősség. Az állatvédő szervezetek évek óta hirdetnek ilyenkor nyuszistopot, és kérik a szülőket, hogy szórakozásból ne vásároljanak tapsifülest. Keszthely környékén is nagyon sok olyan rendezvény van ilyenkor, ahol a gyerekek találkozhatnak és játszhatnak is a nyuszikkal.

A keszthelyi Barracuda Díszállatkereskedésben több holland törpenyúl is várja új gazdáját. A boltban egész évben lehet nyuszit vásárolni, húsvét környékén azonban megnő a kereslet a házi kedvenc iránt. A kisnyulak akár 10-12 évig is élhetnek, ez idő alatt végig megfelelő gondoskodásra van szükségük. Ha valaki törpenyulat vásárol, több dologra is oda kell figyelni.

„Ne etessük a nyuszit. Tehát ha hazaviszi a gyerek húsvétkor, ne adjon neki hirtelen a kedvenc csemegéjéből rengeteget. Azt egye – kérdezze meg, ahonnan veszik – azt egye, amit eddig evett. Kis csemege, tényleg minimális jutalomfalatként. Mindig kis nyulakat visznek haza a vásárlók általában, fiatalok, nagyon érzékeny az emésztőrendszerük. tehát ilyenkor erre fokozottan oda kell figyelni.” - tájékoztatott Micheller Szilárd, a Barracuda Díszállatkereskedés tulajdonosa.

Fontos az is, hogy mindig legyen friss széna a nyúl előtt, illetve mindig csak felügyelet mellett legyen szabadon. Az állattartás mindig nagy felelősséggel jár, így arra is oda kell figyelni, hogy a gyerek életkorának megfelelő házi kedvencet válasszanak a szülők.

Egy törpenyúlnak a havi fenntartási költsége 3-5000 forint. A nyúltartás a többi házi kedvenchez hasonlóan felelősséggel jár, mégis a húsvéti ünnepek elmúltával sok nyuszi válik feleslegessé.

„Azt tapasztaltuk, hogy gyakorlatilag a könnyű alternatíva az, ami sok embernek egyáltalán az eszébe juttatja, hogy ilyenkor néhány napra nyuszit szerezzen be. Mi megkérdeztük azokat, akik leadták hozzánk a nyuszijaikat, hogy mégis miért vásárolták, miért tettek így. Ők maguk vallották be, hogy mivel pontosan tudták, hogy lesz hova leadni őket húsvét után, így úgy gondolták, hogy megfelelő szórakozás lehet ez a kisebb-nagyobb gyerekeknek.” - emelte ki Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője.

Országszerte nagyon sok szervezet kéri arra a szülőket, hogy ne vásároljanak nyuszit, ha nem tudják évekig gondját viselni. Keszthelyen és a környéken is nagyon sok olyan program van, ahol a kicsik simogathatnak nyulakat, játszhatnak velük. Az állatvédők fokozottan felhívják a figyelmet arra: a kiskedvencek tartása felelősséggel jár. Aki ezt nem tudja vagy nem szeretné vállalni, az tájékozódjon a környéken fellelhető állatsimogatókról.

Regman Karola - Keszthelyi TV                  

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A buszmegállókban és a forgalmasabb közterületeken lehet találkozni a GESZ munkatársaival.
 
Zalaszántó önkormányzata a járvány megfékezésének érdekében döntött a lezárás mellett.
 
A gyógytavat lezárták, a szakrendelések többsége továbbra is működik az intézményben.
 
A koronavírus-járvány továbbterjedésének megelőzősére hozták meg a döntést a városvezetők.
 
A kijárási korlátozás nem akadályozza az önkénteseket abban, hogy adjanak vért.
 
A keszthelyi kulturális intézmények a járványhelyzetben sem hagyják magára a közönséget.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó