+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A nyúltartás felelősséggel jár
2018. március 30. péntek 16:30 - Keszthely
A nyúltartás felelősséggel jár
Húsvétkor sok gyerek kér nyulat ajándékba, a házi kedvencek tartása azonban nagy felelősség. Az állatvédő szervezetek évek óta hirdetnek ilyenkor nyuszistopot, és kérik a szülőket, hogy szórakozásból ne vásároljanak tapsifülest. Keszthely környékén is nagyon sok olyan rendezvény van ilyenkor, ahol a gyerekek találkozhatnak és játszhatnak is a nyuszikkal.

A keszthelyi Barracuda Díszállatkereskedésben több holland törpenyúl is várja új gazdáját. A boltban egész évben lehet nyuszit vásárolni, húsvét környékén azonban megnő a kereslet a házi kedvenc iránt. A kisnyulak akár 10-12 évig is élhetnek, ez idő alatt végig megfelelő gondoskodásra van szükségük. Ha valaki törpenyulat vásárol, több dologra is oda kell figyelni.

„Ne etessük a nyuszit. Tehát ha hazaviszi a gyerek húsvétkor, ne adjon neki hirtelen a kedvenc csemegéjéből rengeteget. Azt egye – kérdezze meg, ahonnan veszik – azt egye, amit eddig evett. Kis csemege, tényleg minimális jutalomfalatként. Mindig kis nyulakat visznek haza a vásárlók általában, fiatalok, nagyon érzékeny az emésztőrendszerük. tehát ilyenkor erre fokozottan oda kell figyelni.” - tájékoztatott Micheller Szilárd, a Barracuda Díszállatkereskedés tulajdonosa.

Fontos az is, hogy mindig legyen friss széna a nyúl előtt, illetve mindig csak felügyelet mellett legyen szabadon. Az állattartás mindig nagy felelősséggel jár, így arra is oda kell figyelni, hogy a gyerek életkorának megfelelő házi kedvencet válasszanak a szülők.

Egy törpenyúlnak a havi fenntartási költsége 3-5000 forint. A nyúltartás a többi házi kedvenchez hasonlóan felelősséggel jár, mégis a húsvéti ünnepek elmúltával sok nyuszi válik feleslegessé.

„Azt tapasztaltuk, hogy gyakorlatilag a könnyű alternatíva az, ami sok embernek egyáltalán az eszébe juttatja, hogy ilyenkor néhány napra nyuszit szerezzen be. Mi megkérdeztük azokat, akik leadták hozzánk a nyuszijaikat, hogy mégis miért vásárolták, miért tettek így. Ők maguk vallották be, hogy mivel pontosan tudták, hogy lesz hova leadni őket húsvét után, így úgy gondolták, hogy megfelelő szórakozás lehet ez a kisebb-nagyobb gyerekeknek.” - emelte ki Schneider Kinga, a Noé Állatotthon szóvivője.

Országszerte nagyon sok szervezet kéri arra a szülőket, hogy ne vásároljanak nyuszit, ha nem tudják évekig gondját viselni. Keszthelyen és a környéken is nagyon sok olyan program van, ahol a kicsik simogathatnak nyulakat, játszhatnak velük. Az állatvédők fokozottan felhívják a figyelmet arra: a kiskedvencek tartása felelősséggel jár. Aki ezt nem tudja vagy nem szeretné vállalni, az tájékozódjon a környéken fellelhető állatsimogatókról.

Regman Karola - Keszthelyi TV                  

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
 
Az idei szezonban sem történt kirívó bűncselekmény sem a strandon sem a város többi részén.
 
A Fejér György Városi Könyvtár igazgatója a legmagasabb szakmai elismerést vehette át.
 
Elkészült a Keszthelyi TV és a Balatoni Krónika kampányszabályzata.
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó