+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megjelent a Balatoni Múzeumi Füzetek 11. száma
2019. november 11. hétfő 14:36 - Keszthely
Megjelent a Balatoni Múzeumi Füzetek 11. száma
Megjelent a Balatoni Múzeumi Füzetek 11. száma. A kötet címe és témája: “A sümegi Darnay Múzeum kéziratgyűjteménye”, szerzője pedig Haász Gabriella, a Balatoni Múzeum történész muzeológusa. A füzet születését segítette, hogy a szerző egyik kutatási területe a keszthelyi és sümegi múzeumok gyűjteményeinek története. A megjelenést a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

“A sümegi Darnay Múzeum kéziratgyűjteménye” címet viselő tanulmány bemutatóját a Balatoni Múzeumban tartották. A rendezvényt az intézmény igazgatója, Havasi Bálint nyitotta meg - méltatva a szerző munkásságát. A kötet bemutatására Ács Annát, a Balatonfüredi Városi Múzeum nyugalmazott igazgatóját kérték fel. Az irodalomtörténész nyomatékosította: a tanulmány megjelenése mögött óriási kutatómunka van. Véleménye szerint Haász Gabriella elismerést érdemel, mivel a kéziratgyűjtemény összeállítása hosszú folyamat volt. Megtudtuk tőle: "Ez az anyag 1945-től szétszóródott. Gabi megtalálta az 1947-es veszteséglistát, az alapján és a korábbi forrásanyag alapján, a cédulák, leltárkönyvek alapján azonosította ezeket a tárgyakat. Elment különböző levéltárakba, múzeumokba, egyéb közintézményekbe és megszámoltam, hogy körülbelül 5000 tárgyat, illetve dokumentumot vett kézbe."

A Balatoni Múzeumi Füzetek első kötete 1942-ben jelent meg, majd az elkövetkezendő hat évben még hetet adtak ki. Több évtizedes, hosszú szünet után 2015-ben és 2017-ben került nyomdába a sorozat következő két része. A most megjelent füzet így a 11-es sorszámot kapta. A tömören fogalmazó Haász Gabriellának ötvennégy oldalban sikerült a XIX. század végén alapított Darnay-gyűjteményt számba venni. "Alapítója, az egyébként civil vaskereskedő Darnay Kálmán szenvedéllyel gyűjtötte bele a különböző műtárgyakat a környékről, de Magyarország távolabbi vidékeiről is. Ennek a gyűjteménynek egy részét az 1930-as években áthozták Keszthelyre, és akkor a keszthelyi Balatoni Múzeum Egyesület anyagával egyesült" - mondta a szerző.

A kézirattár és több része viszont Sümegen maradt. Ennek a sorsa volt mindeddig tisztázatlan. A füzet ezt az anyagot mutatja be egy elemző, illetve egy digitálisan elérhető adatbázis résszel. A bemutató alkalmával a szerző dedikálta is a megvásárolt füzeteket. Ács Anna irodalomtörténész nem csak a múzeológusok, hanem az ezt a kort tisztelő átlagemberek számára is ajánlja a tanulmányt.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó