+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 100 éve született Jánosy István
2019. november 6. szerda 11:47 - Gyenesdiás
100 éve született Jánosy István
100 évvel ezelőtt született „Gyenesdiás költője”, Jánosy István. A polihisztorra kedden délután emlékeztek meg a Községházán, ahol élettörténetét és verseinek egy részét is hallhatta a közönség. A program során versesköteteit is megtekinthették az érdeklődők. Az eseményen elhangzott, a település saját halottjának tekinti a költőt, várhatóan 2020 tavaszán az újratemetéséről is gondoskodnak.

Jánosy István: Gyenes Nagy Elemér emlékére című versével kezdődött a megemlékezés. A költő, műfordító, teológus 1919-ben Besztercebányán született, de életének nagy részét szeretett településén, Gyenesdiáson töltötte. Több versében is kifejezi kötődését a Balaton-parti községhez. Fia megemlékezésében olvasható, hogy Gyenes adta meg számára azt, amire természete mindig vágyott, a békét, a nyugalmat az alkotáshoz, a gondolkodáshoz. A megemlékezésen elhangzott, nagyon szeretett anekdotázni, szívesen mutatta meg műveit a látogatóknak. A község lakosai is szeretettel emlékeznek rá.

„Egy fantasztikus bölcs egyéniség volt. Egyszer egy író-olvasó találkozón mondta, hogy Gandhi a példaképe. Több írása volt, ahol a vallásokból a közös dolgokat kereste és emelte ki és sosem szembeállította egymással a vallásokat, hanem a hasonló pozitív dolgokat emelte ki belőlük.” - mondta el Hársfalvi György.

Az eseményen elhangzott, Gyenesdiás különösen figyel a település nagyjaira, a Községházában festmények is láthatók róluk. Gál Lajos polgármester kiemelte, a költő munkássága arra kötelezi őket, hogy ismertté tegyék őt a településen a fiatalok számára is. Ezért is hívták életre a megemlékezést, melyre a család és a barátok mellett mindenki meghívást kapott, aki ismerte és szerette Jánosy Istvánt. A polgármester hozzátette, a centenárium kapcsán az újratemetés gondolata is felmerült.

„Jövő tavasszal az újratemetés feltételeit is szeretnénk megteremteni a gyenesi Szent Ilona temetőkertben. És természetesen itt egy díszsírhelyet ajánlott fel önkormányzatunk a család részére és hát ezzel is tisztelgünk Gyenesdiás neves szülöttei, neves személyiségei előtt.”

Jánosy István evangélikus lelkészi feladatokat is ellátott élete során. A II. világháború alatt több zsidó származású ember megkeresztelkedésében játszott szerepet, mely nem volt veszélytelen. Ezért emlékezett meg róla az Evangélikus Élet magazinban is Zsugyel János. A lapot a helyszínen is alkalmuk volt megtekinteni az érdeklődőknek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Jótékonysági teremlabdarúgó tornát szerveztek Keszthelyen 13 csapat részvételével
 
A várvölgyi rendezvény évről évre népszerűbb, melyre a környékbeliek is szívesen ellátogatnak.
 
Sok területen készítettek feltáró dokumentálásokat a Balatoni Múzeum munkatársai.
 
A lakosság száma azonban 2015 óta csökken, ennek megállítására pályázatok segíthetnek.
 
Hetedik alkalommal szervezték meg Sármelléken az Ólból üstbe elnevezésű kolbásztöltő versenyt.
 
Ezen a héten érdemes a papírokat kitölteni, hogy már a januári béreknél jelentkezzen a kedvezmény.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó