+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Őszi kerti munkák: ültetés, metszés, oltás
2019. november 4. hétfő 19:02 - Keszthely
Őszi kerti munkák: ültetés, metszés, oltás
Az őszi időszak a legkedvezőbb a növények ültetésére - legyen az gyümölcstermő vagy dísznövény. Az időjárás is megfelelő: a kellemes meleget követő enyhébb, esős napok is kedveznek a természetnek. A metszés időszaka lezárult.

Az egyik, Keszthely közelében található kertészetben lehet megvásárolni ezeket a szabadgyökeres és földlabdás növényeket. A mostani időszak a legkedvezőbb az ültetésükre. Konténeres növényeket is lehet jelenleg ültetni. Fontos odafigyelni arra, hogy a nedvesség utánpótlás folyamatos legyen számukra. Ez annak érdekében szükséges, hogy biztosabb legyen az eredés.

"Az oltási pont két ujjnyival a föld felett legyen, idáig temessük vissza a növényeket" - ezt a tanácsot Paulinné Bukovics Mariann kertészmérnök adta. Hozzátette: fontos, hogy gyümölcsfák ültetése előtt egy órával be kell áztatni a növény gyökerét, hogy elég nedvességet szívhasson magába. Az ültetőgödörbe ajánlatos trágyát is tenni, majd az ültetés végén sok vízzel kell locsolni. Az átlagosnál melegebb ősznek, az egyre enyhébb teleknek köszönhetően most a védekezésre kell koncentrálni.

"Én mindenféleképpen javaslom az őszi lemosó permetezést a gyümölcstermő növényeken, gyümölcsfákon egyaránt, hogy megakadályozzuk azt, hogy a repedésekben, résekben átteleljenek a kártevők. Majd természetesen kora tavasszal is, lombfakadás előtt is érdemes lesz egy lemosó permetezés, hogy az esetlegesen áttelelő kártevőket ritkitsuk" - tette hozzá a kertészmérnök.

A fákat ilyenkor már nem metszik, ám bizonyos növényeket, például a nyár közepétől virágzó cserjéket ősszel is meg lehet metszeni. A kora tavasszal virágot bontó növényeket, mint például az aranyesőt, japán birset, a citrusféléket viszont már nem szabad. Utóbbi megfelelő gondozás esetén télen is virágzik, illetve gyümölcsöt is hoz.

Paulinné Bukovics Mariann még ezt tanácsolta: "Célszerű ilyenkor visszavágni azokat a mediterrán növényeket, amiket átteleltetünk. Gondolok itt például a leánderre, vagy egyéb olyan virágzó növényekre, sétányrózsára, amik a télen megfagynának, és be kell őket rakni. Így a helyet is tudjuk egy kicsit szűkíteni, ahova őket be tudjuk rakni, hogyha visszametsszük őket."

Az oltás inkább kora tavasszal ajánlatos munkafolyamat. Ilyenkor ősszel visszaáll a növények nedvkeringése, a fák nyugalmi állapotba kerülnek. Manapság egyre inkább az jellemző, hogy a vásárlók a kertészetekben inkább már az eleve oltott fákat keresik. Ha valaki mégis maga szeretné ezt megtenni, érdemes szakember segítségét kérni.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus