+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megjelent a Nagyváthy iskola története
2019. november 5. kedd 19:05 - Keszthely
Megjelent a Nagyváthy iskola története
A Fejér György Városi Könyvtárban mutatták be A Keszthelyi Nagyváthy Technikum később Szakközépiskola története című könyvet, melyet az iskola egykori tanára Lángi Péter írt. A nagy múltú intézmény 60 évét feldolgozó kötet tantestületi, tanulói névsorokat, versenyeredményeket is tartalmaz eredeti dokumentumok alapján.

Lángi Péter nyugalmazott magyar-orosz szakos tanár versével kezdte a kötet bemutatóját a könyvtár olvasótermében. A vers, is mind a könyv, a 2012-ben új helyre költözött, tagintézménnyé vált Nagyváthy János Szakközépiskoláról szólt. Lángi Péter nosztalgia írásnak nevezte kötetét. 38 évet tanított az iskolában. A dunántúli oktatás egyik jelentős intézményében,melyet Festetics György jószágkormányzójáról, Zala és Somogy táblabírájáról Nagyváthy Jánosról neveztek el, 1945-től  folyt a  mezőgazdasági szakképzés. A közismereti tárgyakon túl a szaktárgyakban, mint kertészet, növénytermesztéstan és állattenyésztéstan is nagy gondot fordítottak a minőségi képzésre. Lángi Péter már az iskola 50 és 60. évfordulójára megírta az évkönyvet, iskolatörténettel együtt. Már csak bővíteni kellett az új kötet elkészüléséhez. Sokan nem bíztak a megjelenésben, végül 300 példányban adták ki. A könyv eredeti dokumentumok alapján íródott.

"Van egy melléklete. Itt amennyire lehetett rekonstruálni, a régi óratervek is itt vannak, de inkább csak az, hogy milyen tantárgyak melyik osztályban. Mert óraszámot nem tudtam megállapítani az anyakönyvekből. A későbbieknél ahol már meg volt az óraterv ezt belevettem. Azzal, hogy ezek azért közben változtak- én egy változatot tettem bele."- mondta  a szerző, Lángi Péter.

A könyv még számos adatot, dokumentumot tár az olvasó elé. Beszámol többek között tanulmányi versenyek, sportversenyek eredményeiről. Az iskolában folyó kulturális életről de  a különböző szakokon végzett tanulók névsorát is megtalálja az olvasó. Az iskola történetét összefoglaló könyvet egykori kollégák, egykori tanítványok és barátai körében mutatta be Lángi Péter.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A Németországban népszerű autók tulajdonosai Keszthelyan tartották éves találkozójukat.
 
Pártfogoltaknak és segítőiknek szerveztek közös programot a Nagymezőn.
 
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
 
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
 
A Híradó Plusz mai vendége: Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere
 
Újra telt házas koncertet adott a Concerto Budapest Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár