+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A keszthelyi zsidóság történetével ismerkedtek
2019. október 22. kedd 19:10 - Keszthely
A keszthelyi zsidóság történetével ismerkedtek
A Balatoni Múzeum Őszi Fesztivál programsorozatának egyik része volt október 20-n az városi séta,melyen Egy keszthelyi zsidó család megmentett öröksége” című kiállításhoz kapcsolódóan, Keszthely zsidó emlékeit, a helyi zsidósághoz köthető épített örökséget fedezték fel nagy érdeklődés mellett.

Rejtő Gábor a Keszthelyi Izraelita Hitközség elnöke mutatta be  a nagyszámú érdeklődőknek az ország egyik legrégebbi zsidó hitközségének gyülekezés házát. A jelenlévők megtudhatták,hogy zsinagóga nagy része a beépített orgonával együtt 1898-ban elpusztult, így szinte az alapoktól építették újra a közösség tagjai. 1991-ben  és ’93-ban is  nagyobb renoválást hajtottak végre az épületen.  1997-re készültek el a díszítőfestésekkel és a külső megújításokkal.

"A vészkorszak után ez a zsinagóga üres volt. Mert az ingatlanokból a zsidó tulajdonokból az ingókat ide hozták. S amikor elvitték a zsidókat innen Keszthelyről, akkor hordták szét az ingóságokat. S amikor a szüleink hazajöttek tulajdonképpen nem volt semmijük."- mondta Rejtő Gábor.

A múlt ápolása, a történelem letagadhatatlan évei ma is nagyon fontosak  a keszthelyi zsidó közösség tagjainak. A túra látogatói a Goldmark házban és zsinagógában felállított  gettók történetét is megismerhették ahová 1944.május 26-n kellett vonulniuk a zsidóknak. Ahonnan először Zalaegerszegre majd Auswitzba kerültek. Emléküket táblák őrzik a zsinagóga falain. A visszatértek hozzátartozói állíttatták szeretteik emlékére. A program több résztvevője  ma is kutatja a múltat.

"Érdekelt,hogy apám,nagyapám,felmenőim  története.Holokausztosok voltak. Megjárták Auswitzot és más ilyen lágereket,táborokat. Apám szokott mesélni. Az az igazság már nem igen emlékszem rá. De sokat mesélt nekünk gyerekeknek,hogy mit csinált,merre járt,munkaszolgálatos volt."-mondta el az egyik résztvevő, Rein Béla.

A keszthelyi zsidóság története nem véletlenül került a Múzeumi Őszi Fesztiváljának programjaiba.

"Tavasszal találták Keszthelyen a zsidó tulajdonban lévő gyűjteményt és úgy gondoltuk,hogy ez a program sorozat részben erről kell,hogy szóljon. Még mélyebben ássunk el a témában. Volt egy numizmatikai előadás,most az épített örökséget tekintjük meg. S lesz még…a restaurálás titkaiba is bepillantunk,hogy hogyan is dolgozik egy éremrestaurátor. Azért tűztük ki ezt célul,hogy az emberek ezt a kicsit rejtett közösség múltjába még jobban be tudjanak tekinteni."- adott tájékoztatást Németh Péeter múzeumpedagógus, a Balatoni Múzeum igazgató helyettese.

A belvárosban található zsinagóga és a bibliakert  nagy érdeklődésre tartott számot. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának eddigi leglátogatottabb keszthelyi programja volt.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó