+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Egyre népszerűbb a húsmarha-ágazat
2019. október 18. péntek 12:31 - Keszthely
Egyre népszerűbb a húsmarha-ágazat
Folyamatosan növekszik a húshasznú szarvasmarha-állomány hazánkban. A jelenlegei magyarországi, valamint a V4-ek húsmarha ágazatának tenyésztési és piaci elemzéséről tartottak csütörtök délelőtt tanácskozást Keszthelyen. A program célja, hogy tapasztalatot cserélhessenek az érintettek egymással, valamint, hogy felhívja a figyelmet az állattenyésztés fontosságára.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara beszámolója szerint 2019. júniusában a húshasznú tehenek száma megközelítette a 165 ezret. Ez  a 2010-es adatok két és félszerese. Az ország minden táján tenyésztik a szarvasmarhákat, melyek közül a legnépszerűbbek a szürkemarhák, az angus és a limusine fajták. A húsmarha-ágazat jelenleg az egyik legsikeresebb része az állattenyésztésnek.

Az ágazat jelenlegi helyzetéről tartottak csütörtökön tanácskozást Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán. A összejövetel célja volt, hogy a V4-es országok szakértői megbeszélhessék az ágazat jelenlegi piaci helyzetét.

„Nagyon fontos az, hogy a tenyésztésben az irányok, a tenyésztés iránya afelé menjen, hogy hogyan lehet minél több kérődző alapú élelmiszert, tehát marhahúst és tejet előállítani úgy, hogy a lehető legkisebb környezetterheléssel járjon ez. És ebben is nagyon jó eredmények vannak. erről sem beszélnek, hogy 20-30%-kal lehet csökkenteni, egyébként a tejnél már  16%-kal csökkent az üvegházhatású gázkibocsátás.” - mondta el Dr. Wagenhoffer Zsombor.

A kimutatások szerint hazánk szarvasmarha-helyzete mellett Romániában is hasonlóképp fejlődik az ágazat a magyar gazdák számára is. Ez annak ellenére is így van, hogy a román rendszerben sok esetben hátrányból indulnak a magyarok.

„Most nagyon sok tejesgazda átáll húsmarhára. Azt kell tudni, hogy a tenyésztési, tenyésztés vezető egyesületek, szervezetek most kezdtek kiépülni, most kezdték szakmai alapokra helyezni a tenyésztésvezetést. A legjobban szervezett azt kell, hogy mondjam Romániában az Angus, az Aberdeen angus, aztán nekik egy egyesületük van Nagyszebenben.” - ismertette Gál Attila.

A konferencián elhangzott, manapság új kihívásokkal küszködnek a húshasznú marha tenyésztők. Ilyenek lehetnek a klímaváltozás vagy a fokozódó állatjóléti előírások. A húsmarha-ágazat versenyképességét a szakemberek szerint folyamatosan javítani kell, ugyanis a minőségi marhahús-termelés fogja meghatározni az ágazat jövőjét. Az agrárkamara a marhahúsfogyasztás népszerűsítésére is helyez hangsúlyt, hiszen Magyarországon átlagosan évente két kiló marhahúst fogyaszt el egy ember. A tenyésztők 2020-ig kiemelt állami támogatásokat kaphatnak, melyeket egészségügyi és tenyésztésszervezési célokra használhatnak fel.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus