Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Húsmarhatenyésztés: biztató a támogatási prognózis
2022. ápr. 8. péntek | Keszthely
Húsmarhatenyésztés: biztató a támogatási prognózis
A húsmarhatenyésztés ágazatának szakemberei számára szerveztek tanácskozást Keszthelyen. Az őket érintő várható változásokról, támogatásokról, a genom alapú gyakorlati alkalmazásokról hallhatott tájékoztatást a rendezvényen részt vevő, körülbelül százötven érintett. A szakmai fórumot a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem keszthelyi kampuszán rendezték meg.

A legelterjedtebb húsmarhafajták Nagy-Britanniából származnak. Az ágazatban dolgozók számára fontos, hogy milyen támogatási rendszerre számíthatnak, ugyanis a húsmahatenyésztés állami szerepvállalás nélkül nem lehet nyereséges.

"Valamennyi magyar gazdálkodó, valamennyi húsmarhatartó számára a fejlődés és az előrelépés lehetőségét biztosítani tudják" - Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a kormányzat stratégiai tervében lévő támogatáspolitikai eszközökről vélekedve mondta mindezt a tanácskozáson. Az egyesületek számára biztató az elhangzott támogatási prognózis. Mihalecz András, a Brit Húsmarhafajtákat Tenyésztők Egyesületének ügyvezetője legalábbis így látja: "Éppen most is tapasztaljuk azt, hogy bizonyos élelmiszertermékek támogatva vannak - ami nem ördögtől való, és talán a húsmarhánál sem. Én azt sérelmezem, illetve azt nagyon fájlaljuk, hogy a 27%-os ÁFA, az terheli a fogyasztói árat. Hogyha ennek a mértékét csökkentik, akkor az már egy kompromisszum mondjuk a kormányzat részéről. A mi részünkről pedig biztos vagyok benne, hogy egy 15%-os áremelést végre kell hajtani. De lehet, hogy keveset mondtam."

A tenyésztők az áremeléssel az őket is érintő építőipari, egyéb beruházási, valamint a takarmányár növekedést szeretnék kompenzálni. Úgy vélik a szakemberek: mint minden kereskedelmi cég, ez a szegmens is nehézségek elé néz. Kovács-Mesterházy Zoltán, Magyar Tarkatenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője így gondolja: "Úgy látjuk, hogy az árak kezdenek újra emelkedő tendenciát mutatni a magyar tarka esetében is. A továbbiakban is úgy gondolom, hogy jó reménységgel tekinthetünk a jövőben a támogatások és agrárgazdálkodási környezetet illetően. Nyilván a megnövekedett input árak a mi hálózatunkat is sújtani fogják. Tehát egy új kihívást fog elénk tenni ez az új helyzet."

Az egyetem már huszonhetedik alkalommal adott otthont a tanácskozásnak. A húsmarhatenyésztés hazai tenyésztő egyesületei a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Állattenyésztési Tudományok Intézetével közösen szervezték meg a programot. "Ezt még Szabó Ferenc professzor kezdte el annak idején, és aztán folytattuk az ő hagyományát. Tavaly, tavalyelőtt sajnos ezt nem tudtuk a Covid-helyzet miatt megszervezni, úgyhogy már nagyon várták a gazdák, hogy újra legyen húsmarhatenyésztési tanácskozás. Általában ősszel szokott ez lenni a behajtáskor, most a kihajtás időszakára tettük. Pont azért, hogy még az év első részében tudjunk olyan információkkal szolgálni a gazdáknak, ami majd fontos lehet nekik az év második részében" - tette hozzá Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója.

Az ágazatban 2023-tól egy új támogatási rendszert vezetnek be. A gazdák erről, valamint a Magyar Állattenyésztők Szövetsége által bevezetni kívánt gyepfelmérésről is részletes tájékoztatást hallhattak a rendezvényen.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. már. 8. péntek 19:15 | Keszthely
A húsmarhatenyésztés modern gazdasági és környezeti kihívásairól tanácskoztak Keszthelyen.
| 2023. már. 31. péntek 15:10 | Keszthely
A résztvevők többek között hallhattak az új támogatási rendszerről, a takarmány-hasznosításról.
| 2019. okt. 18. péntek 12:31 | Keszthely
Az ágazatról tartottak konferenciát Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán.
| 2017. okt. 27. péntek 13:22 | Keszthely
Az ágazat szakemberei Keszthelyen vitatták meg a húsmarha tenyésztés aktuális kérdéseit.
| 2023. feb. 28. kedd 17:06 | Keszthely
Kiváló hazai és nemzetközi versenyeken szereplő kancák és mének vannak a MATE keszthelyi kampuszán.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
11:40
Hargita TV
12:00
Képújság
18:00
18:30
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
MMA film
20:37
Hargita TV
20:57
Savaria Filmfesztivál
21:00
21:30
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.