+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Rendhagyó irodalomóra
2019. október 16. szerda 19:06 - Zalaszántó
Rendhagyó irodalomóra
A Könyvtár Ellátási Szolgáltató Szervezet közreműködésével jutott el a zalaszántói diákokhoz Vig Balázs meseíró. A Gersei Pethő Általános Iskola alsós tanulói egy rendhagyó irodalom órán ismerhették meg a népszerű írót és könyveit . Így találkozhattak a Todó sorozat szereplőivel és a rettegő fogorvossal is.

Vig Balázs olvasásnépszerűsítő beszélgetései, író-olvasó találkozói a humorral átszőtt találkozások, amelyben benne van  az irodalom, az elképzelés és benne van maga a gyermek is .Így Volt ez Zalaszántón is,ahol alsós tanulóknak mutatta be könyveinek történetét és szereplőit. Többek között a  meseíró egyik ma is legismertebb kötetét a Három bajusz gazdát keres című könyvet.  A magyar motívumokhoz is visszanyúló beszélő bajuszok története tíz éve jelent meg ,de az egyik legismertebb könyve Víg Balázsnak.

"Ez egy kicsit népmesei történet,népmesei ihletésű. Ugye itt a három –többen azt gondolják,hogy  három cica gazdát keres ,de nem. Cicákról nincsen benne szó. A bajusz ugye egy, magyar motívumról van szó,én meg is lepődtem,hogy Arany János versén túl nagyon nem születtek belőle művek. Úgy gondoltam,,hogy ez egy komoly téma,vidám téma is együtt. Végül is gyerekeknek szól,de komoly témákat is említek benne."-mondta a meseíró.

Belecsöppentek a gyerekek az életszagú, vidám történetekbe is. A Todó sorozat szereplőin keresztül. Az óvodáról,iskoláról,sportról mind születtek történetek ahol Todó,a kisfiú nagy mesélőkedvvel vezeti végig olvasóit a helyszíneken. A szerző bemutatta legújabb Puszirablók című könyvét is. A találkozó a közös,vidám beszélgetésről, a szituáció játékokról szólt. Minden pillanatát szerették a gyerekek.

"Én nagyon szeretem a meséket és nekem annyiban tetszett az óra,hogy így nagyon jó feladatok voltak,hogy jegyezzük meg a képekről,hogy mi volt ott,meg hogy interaktív dolgok amik nagyon tetszettek,mert én nagyon élveztem,meg nagyon szeretem az ilyen foglalkozásokat."-mondta Neményi Hanna az iskola tanulója.

A rendhagyó irodalom órák lehetőségét már a korábbi években is a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár segítette az 5000 főnél kevesebb lakosú településeken

"Könyvtárunk 41 kis települési könyvtárral áll kapcsolatban. Ezt a Könyvtárellátási Szolgáltató rendszerhez kapcsolódva a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral kötött megállapodással végezzük ezt a munkát."-adott tájékoztatást Temleitner Krisztina,a  Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer csoportvezetője.

Vig Balázs kalózkapitányként is elkalauzolta a gyerekeket abba a meseuniverzumba ahol kalóztörvények szerint élnek a hősök és ahol, talpraesett irodalomkedvelő gyerkőcök hallgatják a történeteket.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus