+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Vasárnap lesz az önkormányzati választás
2019. október 11. péntek 16:32 - Keszthely
Vasárnap lesz az önkormányzati választás
Vasárnap tartják Magyarországon a helyhatósági választásokat. Keszthelyen idén is 17 szavazóhelyiségben adhatják le voksukat a szavazásra jogosult személyek. Dönthetnek a jövőbeli polgármester és a képviselők személyeiről, a megyei közgyűléshez pedig a pártokra adhatják le az x-eket. Reggel 6 órától várják a bizottságok az állampolgárokat egészen este 7 óráig. Mozgóurnákat már csak a Nemzeti Választási Bizottságtól lehet kérni.

A szavazóurnákat hozzák a 11-es  szavazókörbe. A fülkék is már a helyükön vannak, és folyamatosan kikerültek a választást segítő plakátok is. Itt a Városi Kórháznál a megközelítéssel kapcsolatban lesz változás az elmúlt évekhez képest. A főbejárat lépcsőjének javítása miatt a szavazóhelyiségekhez a Tapolcai út, illetve az Erkel utcai parkoló felől lesz a bejárat. Pénteken rendezték be a kertvárosin kívül az összes szavazóhelyiséget. Az Asbóth iskolában is két teremben zajlik majd a voksolás, ezeket a szavazóköröket is rendőrök jelenlétében rendezték be. A termeket leplombálták, azok egészen vasárnap hajnalig, a szavazatszámláló bizottság legalább három tagjának érkezéséig zárva lesznek.

Dr. Horváth Teréz, a Helyi Választási Iroda elnöke hangsúlyozta, akkor érvényes egy szavazat, ha a lepecsételt lapon a jelölt melletti karikában két egymást metsző vonal, tehát x vagy kereszt található. A polgármesteri és képviselői szavazólapokon egy jelöltre, a megyei felsorolásban egy listára voksolhatnak a lakók. A nemzetiségi választás esetében maximum 5 személy neve mellett szerepelhet x, a megyeinél pedig egynél. Amennyiben üresen hagyják a karikát a választópolgárok, vagy több helyre x-elnek, azokban az esetekben az adott szavazat érvénytelennek minősül. A voksolás mellett a nemzetiségi szavazólapoknál másra is kell figyelmet fordítani.

„Ők zöld szavazólapon zöld borítékba helyezve adhatják le szavazatukat. Nagyon fontos, hogy az ő esetükben akkor érvényes a szavazás, hogyha ebben a zöld borítékban elhelyezett szavazólap lezárva kerül az urnába bedobásra.”

Az elmúlt évek tapasztalataihoz hasonlóan idén is lehet mozgóurnát igényelni annak, aki akadályoztatva van. Ezt péntek 16 óráig jelezhették a lakosok a Polgármesteri Hivatalban személyesen vagy levélben. Ha valaki lekéste volna, annak sem kell aggódnia.

„Még van lehetőség mozgóurna igénylésre a Nemzeti Választási Iroda oldalán keresztül elektronikus úton, valamint levélben meghatalmazott útján vasárnap az érintett szavazókörben a szavazatszámláló bizottsághoz eljuttatva vasárnap 12 óráig van lehetőség erre.” - tette hozzá az elnök.

Szavazni csak érvényes okmányokkal lehet. A szavazóbizottság számára személyazonosító okmányt és a lakcímkártyát is be kell mutatni. A választás hétvégéjén rendkívüli nyitva tartással fogadják ügyfeleiket a Kormányhivatalok is. Keszthelyen október 12-én, szombaton 8 és 19 óra között, vasárnap pedig 7 és 19 óra között van lehetőség személyazonosító okmányok cseréjére.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A szabadtéri árusítóhelyet csak szigorú szabályok betartása mellett látogathatják az állampolgárok.
 
A hétvégén a Balaton-parton, a kastélyparkban és a sétálóutcán is csak néhányan sétáltak.
 
Orbán Viktor kijelentette, cél annyi munkahelyet teremteni, amennyit a koronavírus tönkretesz.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó