+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megemlékezés az aradi vértanúkra
2019. október 7. hétfő 19:04 - Keszthely
Megemlékezés az aradi vértanúkra
Keszthely város önkormányzata és a Goldmark Károly Művelődési Központ közös megemlékezést tartott tegnap a keszthelyi Szent Miklós Temetőben. A programon Ruzsics Ferenc polgármester kiemelte, az október 6-dikai esemény arra tanít bennünket, hogy a hazáért meg lehet halni, de megfáradni sohasem. Az aradi tizenhármak kivégzésének 170. évfordulójára a műsort követően koszorúzással, gyertyagyújtással is emlékezett az utókor.

A megemlékezés Ruzsics Ferenc polgármester beszédével kezdődött. Úgy fogalmazott: “Utolsó útjukon az őket kísérő katonaság lógatta a fejét, míg az aradi tizenhármak büszke daccal mentek. Ezt nem érthette Ferenc József és Haynau sem. Ezt csak mi, magyarok érthetjük meg. Mi, a szabadság- és igazságszerető, rebellis, konok magyarok.” Majd így folytatta: "Mert ahogy ez a Föld, úgy a múltunk is a miénk, mert ez a hazánk, melyért élünk és halunk is, ha kell. S hogy mi az, amire Arad tanít bennünket? Hogy jobb állva meghalni, mint térdepelve élni. A hazáért való harcban ugyan meg lehet halni, de megfáradni azonban sohasem."

A lakosság, valamint a város vezetése mellett a helyi politikai pártok, oktatási intézmények, civil szervezetek képviselői együtt emlékeztek meg arról, hogy a szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján Aradon végezték ki a magyar honvédség tizenkét tábornokát és egy ezredesét. Ugyanezen a napon oltották ki az első felelős magyar miniszterelnök, Batthyány Lajos életét is Pesten.

A polgármester beszédét követően Tóth Sára, a Vajda János Gimnázium 10. osztályos tanulója Szabó T. Anna: “Az ég zsoltára” című versét mondta el. A megemlékezés végén a ‘48-as honvéd hősök emlékművénél elsőként Keszthely város önkormányzata nevében Horváth Teréz jegyző, Ruzsics Ferenc polgármester, Nagy Bálint alpolgármester és a megjelent képviselő-testületi tagok koszorúztak. Ezt követően a város oktatási és egyéb intézményei, civil szervezetei, valamint a pártok képviselői helyezték el koszorúikat az aradi vértanúkra és az elesett katonákra emlékezve.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Több mint 200 négyzetméterrel bővítik a Vadászati Múzeumot.
 
A keszthelyi kiválóság női pisztoly számban diadalmaskodott.
 
A készítmények 18 terápiás területet érintenek.
 
Az egész Kárpát-medencéből várják a kórusokat és népzenészeket Keszthelyre június 5-én és 6-án.
 
A zalaszántói Baráti Kör negyedik alkalommal szervezte meg a programot a Gersei-Pethő kúria udvarán.
 
Az első és második világháború hősi halottai előtt hajtottak fejet vasárnap Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó