+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Közel 100.000 lengyelnek segítettek elődeink
2019. szeptember 27. péntek 18:49 - Keszthely
Közel 100.000 lengyelnek segítettek elődeink
A lengyelek magyarországi befogadásának 80. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget ma Keszthelyen. A Lengyel nap keretein belül előadásokkal emlékeztek meg az eseményről, valamint a magyar nép emberségességéről. Az eseményen köszönetet nyilvánítottak az ezer éves lengyel-magyar barátságért, melynek alapja a két nép folyamatos együttműködése. Az ünnepség koszorúzással zárult.

Chopin egyik művét adta elő Kádár Viktória az ünnepség kezdetén. Az eseményre több helybéli érkezett, akik közül sokan ismereteiket szerették volna gyarapítani a Lengyel napon elhangzottakból.

„Én ugye 59-60-as években tanultam történelmet és akkor eléggé le volt egyszerűsítve a történelemtanítás. Úgyhogy ebből gondoltam, hogy van hiányosságunk és hát ezt szeretném pótolni, hogy tényleg olyan hiteles emberektől vagy hiteles filmekből látni, hogy tulajdonképpen mi történt a világháborúban.” - mondta el Józsa Sándor.

Az ünnepség azoknak a lengyeleknek állított emléket, akik az 1939-es német-szovjet megszállás alatt voltak kénytelenek elmenekülni. Dr. Cséby Géza elmondta, közel 100.000 lengyelnek segítettek elődeink. Mint elhangzott, a két nép közötti kapcsolat több száz éves.

„Én úgy gondolom, hogy Európában két olyan nép létezik, amelyik évszázadok óta nagyon szoros baráti-testvéri kapcsolatban él. Ez a magyar és a lengyel. Nagyon sokan mondják, hogy a királyok idejéből. Valóban a királyok idejében is megvolt ez a szoros kapcsolat. Emlékezzünk csak Nagy Lajosra vagy éppen a lengyelek egyik legkiválóbb királyára, Báthory Istvánra.”

A rendezvény keretein belül lengyel és magyar vonatkozású könyvekből tekinthettek meg az érdeklődők egy minitárlatot. Előadások is elhangzottak többek között arról, hogy a történelem során számtalan esetben segítette egymást a két nép, akiknek közös értékük a szabadság.

„Hiszen az 1000 éves magyar-lengyel kapcsolatok kezdetétől nyomon követhetjük mint egy élő dolgot és ez létezik mind a mai napig. Az I. világháború is megerősítette ezt, a II. különösen, 56-ban úgyszintén, ők adták a legtöbb segítséget a magyar felkelőknek az egész világon.” - ismertette „Hiszen az 1000 éves magyar-lengyel kapcsolatok kezdetétől nyomon követhetjük mint egy élő dolgot és ez létezik mind a mai napig. Az I. világháború is megerősítette ezt, a II. különösen, 56-ban úgyszintén, ők adták a legtöbb segítséget a magyar felkelőknek az egész világon.” - ismertette Varga E. László.

Keszthely 2011-ben kötött testvértelepülési szerződést Ószandeccel. Ruzsics Ferenc polgármester beszédében kiemelte, azért is fontos a város számára ez az ünnepség, hiszen a lengyel testvérekkel szoros a kapcsolatuk.

„Volt már olyan is, hogy két civil szervezet látogatott meg bennünket, illetve a keszthelyi civil szervezet tett Ószandencen, testvértelepülésünkön látogatást. Együtt ünnepeltük egyik évben a március 15-ét a lengyel küldöttséggel, élő és szoros kapcsolatot ápolunk a testvértelepülésünk lakóival is, nem csak a vezetésével.”

A Lengyel nap végén koszorúkat helyeztek el a városatyák többek között a Keszthelyi Pantheonban.  

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
 
Húsvéti családi napot rendezett a Keszthelyi Evangélikus Egyházközség, dísz sírkerteket is készítettek.
 
Augusztus 22-e és 25-e között szervezik meg az eseményt a Balaton Színházban és a Fő téren.
 
Sok érdeklődőt mozgatott meg Gyenesdiáson a húsvéti készülődés és tojásfa díszítés programja.
 
Az olvasáskutatásról és az olvasási szokásokról hallhattak előadást a vajdások.
 
Várják az induló könnyűzenei együttesek jelentkezését, akik a Balaton-parton mérethetik meg magukat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus