+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Terítéken a zalai trófeák
2019. szeptember 16. hétfő 15:57 - Keszthely
Terítéken a zalai trófeák
Zalai vadtrófeákat vehettek szemügyre az érdeklődők a hétvégén. A Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma 8. alkalommal szervezte meg a Trófeaszemlét, amely egyben a vadászati kultúra ünnepe is. A rendezvényen szó esett a 2021-es vadászati világkiállítás keszthelyi eseményeiről, és megnyílt a Vadászati Kulturális Egyesület képzőművészeti tárlata is.

8. alkalommal népesítették be trófeák a Vadászati Múzeum parkját. Keszthelyen már hagyomány, hogy a vadászati kultúra ünnepe alkalmából górcső alá veszik az elmúlt évek zalai vadkoronáit. A mustrán a kisebb agancsok mellett kapitális trófeákat is láthattak az érdeklődők.         

A trófeaszemlét hagyományosan a Zalai Vadászkürt Együttes nyitotta meg. Pálinkás Róbert, a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke beszédében elmondta, a zalai vadászok kegyelmi állapotban vannak, hiszen a megye erdői számos trófeát kínálnak. Mindemellett a vadászat egyik fontos küldetése, hogy felhívja a figyelmet a minket körülvevő környezetre – tette hozzá a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.          

„A mai napon is a gímbikák bőgésétől hangos az erdő, és az, akinek megadatik az a lehetőség, hogy ebben az időszakban vadászként kimenjen és elejtsen egy gímbikát, én azt gondolom, hogy az egy maradandó és csodálatos emlék. Azáltal, hogy a trófeákat ide kiállítjuk, egy picikét a nem vadász emberek is részesei lehetnek ennek az emléknek, illetve ennek az élménynek, és azt gondolom, hogy egy valamilyen kapocs szövődik a két társaság között.” - tájékoztatott a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

Az idei mustrát Dr. Kovács Zoltán, az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa nyitotta meg. Köszöntőjében elmondta, a hagyományok újrateremtése és ápolása olyan érték, amelyre lehet építeni a 2021-es világkiállításon. Elhangzott, Keszthely a trófeaszemle hagyományának felelevenítésével, valamint a Festeticsek évszázados vadászati hagyományával érdemelte ki, hogy a világkiállítás egyik kiemelt helyszíne lehet.

„A Georgikonhoz kötődő hagyományok önmagukban is szükségessé vagy lehetővé tennék ezt, illetve Keszthelynek az a központi szerepe, ami itt a Dunántúlon részben a kastély, részben pedig a vadászati hagyományok okán megvan, egy olyan gyűjtőponttá tudja tenni a várost és a környéket, amelyre fel tudjuk fűzni a programjainkat. Keszthelyen a kastéllyal együttműködve gyakorlatilag egy kiállítás bővítést fogunk létrehozni. Ez azt jelenti, hogy még egy eddig nem használt épület felújításával és tartalommal való megtöltésével a hagyományos vadászati módokat fogjuk itt bemutatni.” - emelte ki a kormánybiztos.

Az idei évben is átadták a Festetics Kulturális Örökség-díjat. Az elismerést azok kaphatják meg, akik munkájukkal hozzájárulnak a Festeticsek és a vadászati örökség ápolásához és továbbviteléhez. Az idei évben Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület elnöke vehette át a kitüntetést. A rendezvényen az egyesület több díjat és kitüntetést is kiosztott. Emellett a Vadászati Múzeumban bemutatták a VKE képzőművészeti pályázatára beérkezett műveket is.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Tiszteletjegyeket kaptak rászoruló családok.
 
Egy héttel ezelőtt a Zala Megyei Kormányhivatal szakembere vett mintát a Balatonból, megjött az eredmény.
 
Az újdonságokról a Vodafone, az Országos Mentőszolgálat és a vízimentők vezetői számoltak be.
 
Kiváló minőségű hazai borokkal várják három napon át az érdeklődőket.
 
Új hétvégi program várja a Helikon Kastélyba látogatókat.
 
Tanulnak, alkotnak és játszanak a rajztáborban a gyerekek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó