+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kis csimpánz volt a jutalom
2019. szeptember 13. péntek 12:35 - Keszthely
Kis csimpánz volt a jutalom
Csimpánzt kapott a Csány-Szendrey Általános Iskola. A Lemba nevű kismajmot a Passzold vissza tesó! kampány kapcsán fogadhatta névlegesen örökbe egy évre az intézmény, mivel országosan ők gyűjtötték a legtöbb használt mobiltelefont össze. A kampány célja, hogy a készülékeket újrahasznosítsák, így kevesebbet kell bányászni az előállításukhoz szükséges anyagokat, melyek nagy része a csimpánzok és gorillák élőhelyét veszélyezteti.

Idén januárban hívta fel a Jane Goodall Intézet a Passzold vissza tesó! avagy mobiltelefonnal a csimpánzokért és gorillákért kampányra a figyelmet. A kezdeményezéshez az egész országból összesen 26 intézmény csatlakozott, többek között iskolák is.

Az országos kampány során a legtöbb mobiltelefont, 53 darabot a keszthelyi Csány-Szendrey Általános Iskola gyűjtötte, akiknek ünnepélyes keretek között adták át az oklevelet.

Az iskolások a gyűjtés kapcsán ezt a kis csimpánzt fogadhatták névlegesen örökbe egy évre. A mobiltelefonokban található ugyanis többek között az előállításukhoz szükséges koltán nevű anyag, melynek bányászata Afrikában a gorillák és csimpánzok élőhelyét fenyegetik. A gyerek szívesen csatlakoztak a kezdeményezéshez.

„Azért, hogy könnyebb legyen a majmoknak és azon a területen nagyon ne bányásszák ki azokat a fémeket, amelyek a telefonba tartoznak. És hogy a telefonokból kiszedjék azokat a fémeket és ne kelljen ott sokat dolgozniuk és a majmoknak legyen sokkal több területük.” - mondta el Fehér-Kun Flóra.

Az iskolákat a KÖVET egyesület kérte fel a csatlakozásra. A pedagógusok a tanterv során is foglalkoznak az újrahasznosítással és a környezetvédelemmel, melynek ez a kampány is egy jó példája volt.

„Először az osztályomban kezdtem ezt el a gyerekekkel és gondoltuk, hogy kiszélesítjük az egész iskolára. És elmondhatom, hogy az egész iskola alsó tagozat, felső tagozta minden osztálya csatlakozott hozzá és ezért sikerült ezt a szép eredményt így elérnünk, amire külön büszkék vagyunk, hogy az országban elsők lettünk a gyűjtésben.” - ismertette Tikos Ágnes.

Az oktatási intézmény már korábban is csatlakozott hasonló kampányokhoz, melyeknek elsősorban nem a versengés volt a céljuk, hanem az, hogy sarkallják a tanulókat az újrahasznosítás fontosságára.

„Iskolánk kiemelten fontosnak tartja a környezettudatos gondolkodás kialakítását már kisgyermekkorban, ezért örömmel csatlakozunk mindig olyan kezdeményezésekhez, amely erre sarkallja a gyerekeket. Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy az iskolánk ezt a díjat elnyerte, büszkék vagyunk rá és örömmel állunk a hasonló kezdeményezések mellé a jövőben is.” - emelte ki Kovács Noémi.

A Passzold vissza tesó! kampányban Keszthelyen összesen 10 intézmény vett részt. A projekt hamarosan folytatódik, melyhez várják a résztveveők jelentkezését

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus