+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Idén is támadnak a poloskák
2019. szeptember 12. csütörtök 16:31 - Keszthely
Idén is támadnak a poloskák
Keszthelyen is kell poloskainvázióra számítani a hidegebb idő beköszöntével. A nyár folyamán leginkább a kiskerti növényeket károsították ezek a rovarok, ősszel pedig a lakásokban okoznak bosszúságot. Védekezni nagyon nehéz ellenük, a leghatásosabb módszer a vegyszerek mellett a poloskák összegyűjtése és elpusztítása.

Évek óta problémát okoznak a kiskertekben és a lakásokban is a poloskák. Az ázsiai márványpoloska, illetve a zöld vándorpoloska nem őshonos hazánkban, valószínűleg nemzetközi szállítmányokkal került az országba a 2000-es években. A rovar ugyan az emberre ártalmatlan, de a mezőgazdaságban hatalmas károkat okoznak az egyre jobban elszaporodó poloskák.

„Olyan 15 éve jelent meg Magyarországon a zöld vándorpoloska. Először csak Budapesten illetve nagyobb városokban, és mostanra már az egész országban annyira elterjedt, hogy nagyon komoly károkat is okoz sok helyen. Ez egy soktápnövényű faj, tehát nagyon sokféle zöldséget, dísznövényt, miegymást szívogat. Illetve még talán tíz éve sincs, hogy megjelent az ázsiai márványos poloska.  Ez, ahogy a neve is mutatja, egy Ázsiából behurcolt faj. Nem közvetlenül Magyarországra, de ez most mindegy. Sajnos ez is jól érzi magát nálunk, és ez is nagyon sokféle mindent eszik.” - tájékoztatott Dr. Kondorosy Előd, a PE Georgikon Kar Állattudományi Tanszékének egyetemi tanára.

A poloskák jellemzően az érés közeli állapotban lévő zöldségeket és gyümölcsöket támadják meg. Ezért is nagyon nehéz ellenük védekezni, mert ilyenkor már nem szerencsés permetezni a növényeket. A szakember azt mondja, kiskertekben a vegyszer használata helyett érdemes a poloskákat kézzel összeszedni. Mindemellett a lakásokban is sok bosszúságot okoznak, a hideg idő közeledtével ugyanis meleg helyet keresve, szívesen beköltöznek az otthonunkba.

„A télire való behúzódáskor pedig én nem javaslom, hogy valaki vegyszereket használjon a saját lakásában. Tessék összefogni, ha egy kicsit büdös lesz a keze, majd megmossa, és hát agyonnyomni. Az, hogy valaki lehúzogatja a wc-ben, azt megint nem tartom jó megoldásnak. Egyrészt egy csomó vízpazarlás, másrészt meg ha nem itt, akkor máshol majd újra előjön.” - tette hozzá a szakember.

Kondorosy Előd azt mondja, jelenleg nem nagyon van természetes ellensége ezeknek a rovaroknak. Egyes fürkészek szívesen fogyasztanak poloskát, a madarakat és más ragadozó rovarokat azonban elriasztja a bűzmirigyeikből kibocsátott szag.        

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
Az állattartók számára is a higiénia fontosságát hangsúlyozzák az állatorvosok.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó