+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nincs a szőlőnél fontosabb Gyenesdiáson
2019. szeptember 9. hétfő 17:45 - Gyenesdiás
Nincs a szőlőnél fontosabb Gyenesdiáson
A hagyományőrzésre helyezték a hangsúlyt a gyenesdiási Szüreti Vigasságokon. A megnyitón a szőlőművelés és a bortermesztés fontosságát emelték ki. Az előrejelzések szerint jó lett az idei termés, melyből minőségi bort lehet majd készíteni. Az érdeklődőket felvonulás és kulturális műsorok is várták.

A körforgalomnál lévő bálványos présnél gyülekeztek azok, akik részt kívántak venni a 2019-es szüreti felvonuláson. Többen kóstoltak szőlőt, friss mustot és bort is. Az eseménynek nagy hagyománya van, minden évben egyre többen csatlakoznak hozzá lóval, kocsin ülve, gyalogosan és kerékpárral is.

„Mi már elég régóta részt veszünk, hiszen itt lakunk már évek óta Gyenesdiáson és nagyon jó ötletnek találom. Összejönnek így a régiek, ismerősök, fiatalok és ez egy olyan kis együttlét, ami mindenkinek egy kicsit a szociális energiáját, hogy mondjam, segíti.” - mondta el Farkasné Zsuzsa.

A menet közben házi finomságokkal kínálták a község lakosai a felvonulókat. A népes társaság között képviseltették magukat az iskolások, a borlovagok, borhölgyek és a civil szervezetek is.

A szüreti mulatság a Termelői Piac területén folytatódott, ahol többek között megismerkedhettek az érdeklődők a préseléssel és mustot is kóstolhattak. Az idei szőlőtermés jónak mondható a szakemberek szerint.

„Az egész évet áttekintve a szőlőnek kedvező volt. Tulajdonképpen akkor volt eső, amikor már úgy éreztük, hogy nagyon kell, volt eső. És egy-két hely kivételével, ahol sajnos a jégeső is beleszólt és belerontott, de azért nagy átlagban, a többsége, az örvendezhet a szüretnek és a termésnek.” - ismertette Páli Lajos.

A színpadon a kisbíró ismertette a közönséggel az év legfontosabb történéseit, a főbíró és főbíróné pedig egy tál szőlővel járult a polgármester elé, bizonyítékul szolgálva az idei termésről. Gál Lajos beszédében köszönetet mondott mindenkinek, aki szőlőt művel, és felhívta a figyelmet a hagyományőrzésre is.

„Mint egykori hegyközség ez bennünket kötelez arra, hogy őrizzük a szőlőt, a szőlő- és a bor kultúráját. És természetesen ilyen tekintetben azt a kis maradék szőlőterületet, amit még művelnek. Tehát a művelt szőlőnél fontosabb dolog nincs, ezért vannak különböző akciók már régóta, az egy ház, egy szőlő akció és sok olyan jellegű program is, a népi építészeti emlékek támogatása például, amelyben pincéket meg régi épületeket próbálunk megőrizni.”

A gyenesdiási Szüreti Vigasságokon a kulturális egyesületek is adtak műsort. Az eseményt bállal zárták.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Köszönjük Magyarország program keretein belül adott koncertet három fiatal Balatongyörökön.
 
A hévízi piac árusait mutatja be a létesítmény új programja, a hétvégén a tehénfejés volt a téma.
 
A Helikon Tenisz Clubban 48 játékos adogatta a labdát, a versenyzők az ország számos pontjáról érkeztek.
 
Két könnyű, három súlyos és nyolc anyagi kárral végződő balesetnél intézkedtek a zalai rendőrök.
 
A program célja, hogy a mozgáskorlátozottak és az egészségesek együtt töltsenek időt a nyár folyamán.
 
A három napos rendezvényen színes programokkal várták az érdeklődőket a vonyarcvashegyi strandon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó