Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Hazai győzelem a Festetics vágtán
2019. aug. 19. hétfő | Gyenesdiás
Hazai győzelem a Festetics vágtán
A házigazda település lovasa diadalmaskodott a Nemzeti Vágta gyenesdiási előfutamán. A Festetics futamon 8 felnőtt és ugyanennyi kishuszár versengett a felújított, egykori Festetics tréningpályán. A Helikon Kastélymúzeum és Gyenesdiás 10. éve részese a Nemzeti Vágtának. Idén összesen 16 elővágtát szerveznek, amiken 72 település szerezhet indulási jogot a budapesti döntőre.

Kiélezett és gyors tempójú előfutamokon versengtek a döntőbe jutásért a lovasok. Nyolc település versenyzője pattant nyeregbe, akik három előfutamon mérkőztek meg. A délelőtti viadalokról a házigazda Gyenesdiás, illetve a szomszédos Keszthely és Vonyarcvashegy lovasai kvalifikálták magukat. A kishuszároknál szintén nyolc település versengett. Felsőpakony, Uszod és Kővágóőrs lovasa jutott a döntőbe. 

A lovak szerelmeseinek bőven akadt látnivaló a döntők előtt. A csikósok látványos bemutatót tartottak, de azt is láthatta a közönség, hogyan lehet ostor és más ösztökélő eszközök nélkül irányítani egyszerre akár hat lovat. Több száz fő kísérte figyelemmel az előfutamokat és a kísérőprogramokat.

„Szerintem valamennyire visszahozza a lovaskultúrának a szokásait és közelebb hozza azokat az embereket akik lovagolnak, illetve azokat az embereket is, akik annyira nem jártasak a lovaskultúrában, sportban és nekik is egy nagyon jó kikapcsolódás megnézni a lovakat” - vélekedett a rendezvényről Szigeti Anna. 

A kora esti döntőkre már újult erővel vonulhattak fel a lovasok. A kishuszárok szélvészgyors futamát Felsőpakony indulója nyerte meg. A nagydöntőben Keszthely lovasa kapta el a legjobban a rajtot. A kiélezett küzdelem második körében Gyenesdiás feljött a második helyre, a harmadik körben pedig az élre került, amit éppen meg tudott tartani. A célvonalon csak centiméterekkel előzte meg a hazai induló Keszthely lovasát. 

„Nagyon szoros volt. Keszthely és Vonyarc nagyon közel voltak, ez tényleg hajszálon múlott, hogy ezt sikerült megnyernem” - nyilatkozta a győztes Nánássy Ákos.

Mindhárom finalista továbbjutott a budapesti döntőre. Az előfutamok finisében vannak a szervezők, már csak a kecskeméti Hírös vágta és a Kaposvári futam van hátra a budapesti döntőig, ahol az egész Kárpát-medence képviselteti magát. Bendes Csaba, a Nemzeti vágta elővágta és nevezési igazgatója: „Az a cél, ahogy szoktuk mondani megvalósult, hogy a határontúli magyarság irányába hidakat építsünk. A 72-es budapesti mezőnynek már az egyharmada határontúli település, akit határontúli magyar nemzetiségű lovasok fognak képviselni.”

A Nemzeti Vágta döntőjét október 19-én és 20-án rendezik a Hősök terén. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2017. aug. 16. szerda 16:27 | Keszthely-Gyenesdiás
Izgalmas versenyekkel, látványos bemutatókkal készülnek a kastélyparkban és a gyenesdiási Faludi-síkon.
| 2014. szep. 26. péntek 11:47 | Gyenesdiás - Budapest - Felsőpáhok
Keszthelyi és gyenesdiási lovasok is képviselték településüket a múlt hétvégén rendezett Nemzeti Vágtán.
| 2024. júl. 17. szerda 19:15 | Keszthely
Kiállítás és élőzenés mozi várja a látogatókat Festetics-kastélyban.
| 2024. jún. 17. hétfő 19:15 | Keszthely
Virág tematikába borultak az ország kastélyai, várai
| 2024. jan. 30. kedd 16:07 | Keszthely
Nyílt napot tartottak a Helikon Kastélymúzeum Történelmi Játszóházában.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.