+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hazai győzelem a Festetics vágtán
2019. augusztus 19. hétfő 17:01 - Gyenesdiás
Hazai győzelem a Festetics vágtán
A házigazda település lovasa diadalmaskodott a Nemzeti Vágta gyenesdiási előfutamán. A Festetics futamon 8 felnőtt és ugyanennyi kishuszár versengett a felújított, egykori Festetics tréningpályán. A Helikon Kastélymúzeum és Gyenesdiás 10. éve részese a Nemzeti Vágtának. Idén összesen 16 elővágtát szerveznek, amiken 72 település szerezhet indulási jogot a budapesti döntőre.

Kiélezett és gyors tempójú előfutamokon versengtek a döntőbe jutásért a lovasok. Nyolc település versenyzője pattant nyeregbe, akik három előfutamon mérkőztek meg. A délelőtti viadalokról a házigazda Gyenesdiás, illetve a szomszédos Keszthely és Vonyarcvashegy lovasai kvalifikálták magukat. A kishuszároknál szintén nyolc település versengett. Felsőpakony, Uszod és Kővágóőrs lovasa jutott a döntőbe. 

A lovak szerelmeseinek bőven akadt látnivaló a döntők előtt. A csikósok látványos bemutatót tartottak, de azt is láthatta a közönség, hogyan lehet ostor és más ösztökélő eszközök nélkül irányítani egyszerre akár hat lovat. Több száz fő kísérte figyelemmel az előfutamokat és a kísérőprogramokat.

„Szerintem valamennyire visszahozza a lovaskultúrának a szokásait és közelebb hozza azokat az embereket akik lovagolnak, illetve azokat az embereket is, akik annyira nem jártasak a lovaskultúrában, sportban és nekik is egy nagyon jó kikapcsolódás megnézni a lovakat” - vélekedett a rendezvényről Szigeti Anna. 

A kora esti döntőkre már újult erővel vonulhattak fel a lovasok. A kishuszárok szélvészgyors futamát Felsőpakony indulója nyerte meg. A nagydöntőben Keszthely lovasa kapta el a legjobban a rajtot. A kiélezett küzdelem második körében Gyenesdiás feljött a második helyre, a harmadik körben pedig az élre került, amit éppen meg tudott tartani. A célvonalon csak centiméterekkel előzte meg a hazai induló Keszthely lovasát. 

„Nagyon szoros volt. Keszthely és Vonyarc nagyon közel voltak, ez tényleg hajszálon múlott, hogy ezt sikerült megnyernem” - nyilatkozta a győztes Nánássy Ákos.

Mindhárom finalista továbbjutott a budapesti döntőre. Az előfutamok finisében vannak a szervezők, már csak a kecskeméti Hírös vágta és a Kaposvári futam van hátra a budapesti döntőig, ahol az egész Kárpát-medence képviselteti magát. Bendes Csaba, a Nemzeti vágta elővágta és nevezési igazgatója: „Az a cél, ahogy szoktuk mondani megvalósult, hogy a határontúli magyarság irányába hidakat építsünk. A 72-es budapesti mezőnynek már az egyharmada határontúli település, akit határontúli magyar nemzetiségű lovasok fognak képviselni.”

A Nemzeti Vágta döntőjét október 19-én és 20-án rendezik a Hősök terén. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Keszthely város jegyzője a koronavírus járvány miatt nem engedélyez esküvőt.
 
Április 4-től, azaz szombattól ideiglenesen újra kinyit a keszthelyi piac – tájékoztatott Nagy Bálint.
 
Mentőautó vásárláshoz kér segítséget a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.
 
A helyi vállalkozások segítésén dolgozik a város, nyárra alternatív költségvetés készül Keszthelyen.
 
A gazdaság helyreállítására hoztak intézkedéseket a város elöljárói.
 
A köztemetők nyitva vannak Keszthelyen, azonban csak indokolt esetben látogassuk!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó