+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A templom felújításával a közösség is gyarapodott
2019. augusztus 19. hétfő 14:44 - Karmacs
A templom felújításával a közösség is gyarapodott
Befejeződött a karmacsi templom 2016-ban kezdődött többlépcsős felújítása. Az egyház saját forrása mellett pályázati támogatások és a település is támogatta a munkálatokat. A Szent Anna tiszteletére emelt templom megszentelésére és az ünnepi szentmisére vasárnap került sor.

2016-ban a tetőszerkezet megerősítésével és az új cserepezéssel kezdődött meg a Szent Anna templom többlépcsős felújítása. Az érsekség, az egyházközség és a település összefogásával tavaly indult el a torony tetőzetének és szerkezetének a felújítása, ami összesen 19 millió forintba került.A folyamat a héjazat tatarozásával zárult. A felújításra az egyházközség 15 millió forintos pályázati támogatást nyert.

Kiss László esperes: „Azért egy épületet felújítani, rendbe hozni, karbantartani nem kis feladat, különösen a mai nap, amikor nehéz néha a forrásokat megtalálni és amikor az embernek sikerül a forráshoz hozzájutni, akkor ez mindnyájunknak öröm. Öröm egy falu közösségének, a lelkipásztornak. Nem beszélve arról, hogy ha rendbe van egy épület, akkor azzal bizonyos értelemben a falu közössége is gyarapodik.”

A Szent Anna templom 1862-ben épült, a nyugati oldalán álló sekrestye helyén egy kápolna állt. A pályázati támogatások, a hívek és az egyház hozzájárulásai mellett a település is fontosnak tartotta, hogy megújuljon az épület. 

Kelemen István polgármester: „A település számára nagyon fontos mérföldkő ez a mai nap. Nagyon fontos esemény jött el számunkra. Tulajdonképpen elkészült egy pályázati forrásból, illetve önkormányzati támogatásból, hozzájárulásból a Szent Anna templom külső homlokzata és a templom megáldása fogja követni ezt az eseményt. ez mindannyiunk számára nagy jelentőséggel bír, hisz a templom egy nagyon komoly közösségformáló erő is.”

A felújított templom megáldásán és az ez alkalomból celebrált szentmisén részt vett Takács István érseki kancellár. A Veszprémi Érseki Hivatal irodaigazgatója úgy fogalmazott, hogy az Istennek fontos az a jóság, amit az emberek adni tudnak: „Ez a templom is most, hogy megújult az adakozóknak a bölcsessége, vagy nagylelkűsége, az itt dolgozóknak a szakértelme és a jó munka iránti vágya, a szervezés, a takarítás, a falunak a gondoskodása, hogy valóban ez a templom megújuljon, mindenki, aki akár virágot ültetett, milyen jó hogy hirdeti az Istennek ezt a bizalmát felé.”  

Az ünnepségen Karmacs testvértelepülése is képviseltette magát. Az 50 fős Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar jelenlétében emlékeztek meg az erdélyi település ajándékára, a 11 éve felállított temetői székelykapura.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Gyümölcsfaoltó napot rendeztek Tilajban.
 
Az esős időjárás miatt az átlagosnál kevesebb túrázó húzott bakancsot.
 
Sok feladat áll az egyesület előtt
 
Az Egry iskola bemutatójára érkeztek az ország egészéből a HKT módszer iránt érdeklődők.
 
A hagyományoknak megfelelően fáklyás felvonulással tisztelegtek a hősök előtt március 14-én.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus