+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia
2019. augusztus 8. csütörtök 20:35 - Keszthely
XIII. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia
Keszthelyen zajlik a középiskolások Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiája. A verseny során a csillagászat és az asztrofizika területét kiválóan ismerő, a szakmában elhelyezkedni kívánó diákok mérik össze tudásukat. A több száz fiatalt megmozgató esemény a csillagász szakma és a magyar tudományos élet számára igen nagy jelentőséggel bír, turisztikai haszna pedig vitathatatlan.

Ezek a felvételek egy ideiglenesen felállított, mozgó planetárium belsejében készültek. A teljesen besötétített kupola alatt egyszerre negyvenen versenyeztek, a feladatot a fejük fölé vetítették. Négy hasonló planetárium állt rendelkezésre. A résztvevők többsége a csillagászat és asztrofizika területén szeretne elhelyezkedni. Így van ezzel Rajmon Imola is: "Csillagász szeretnék lenni. Megismertem ennek köszönhetően több csillagászati volt diák olimpikont, és ők meghozták a kedvemet ehhez a versenyhez. Ez a harmadik év, hogy próbálok kijutni (a versenyre - a szerk.). Tavaly majdnem kijutottam, csak tartalék lettem végül. Idén végre itt lehetek" - mondja a diáklány.

Kettőszáznyolcvan diák érkezett a Pethe Ferenc Kollégiumban zajló rendezvényre. Koreából, Kolumbiából, Vietnámból is jöttek - hogy csak néhányat említsünk a résztvevő negyvenhat országból. A fiatalok nem csak versenyeznek egymással, hanem játékokkal, beszélgetéssel töltik el a szabadidejüket.

Akik tehetik, az árnyas fák alatt pihennek. A sátorban, egy szabadtéri színpadon is programokat szerveznek a számukra.

Dimitrov Petar Bulgáriából érkezett: "Nagyon élvezem a versenyt. A kihívások nehezek voltak, de meg tudtam velük birkózni. Nagyon tetszik, hogy több nemzetiségű diákkal meg tudtam ismerkedni, barátságokat is tudtam kötni. Az asztronómiát és a csillagászatot azért választottam, mert a nagybátyám indított el ezen a pályán, akit nagyon szerettem" - mondja.

"A helyszínválasztás azért esett Keszthelyre, mert ideálisak a feltételek a résztvevők elhelyezéséhez, és nem utolsó sorban a versenyzéshez és a csillagászati munkához is" - mondja Rózsahegyi Márton projekt manager. Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának munkatársa így folytatja: "Amikor éjszakai észlelés van, akkor 88 távcsövet el tudjunk helyezni egy nagy helyszínen. Amikor kirándulás van, akkor a közelben valami jó aktivitás legyen, ami jellemző Magyarországra. Például itt van a Balaton, vagy a Salföld Major. Tehát olyan helyekre tudjuk őket vinni, ami ikonikus. Ami aztán hozzá köti őket ahhoz a helyszínhez - a jövő tíz húsz évben -, hogy eszükbe jut, hogy “igen amikor még csak csillagász akartam lenni, akkor milyen jó volt nekem az olimpián Magyarországon”."

Adatelemzés, elméleti tesztek, éjszakai észlelés egyaránt szerepel a diákok által végrehajtandó feladatok között. Az augusztus kilencedikén záruló olimpia egy csapatversennyel ér majd véget, ahol a résztvevők nem csak egymás ellen, hanem csapatokat alkotva versenyeznek majd.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Dr.Károly Róbert előadásai segítik megérteni a komolyzenét.
 
Nagy tömeg fogadta a lipicai fogattal érkező Mikulást a keszthelyi Fő téren.
 
A 6. sz. választókörzetben szavazategyenlőség miatt kellett új voksolást kiírni.
 
Az idei évben 6,7 kilogram az egy főre jutó éves halfogyasztás, ez jóval elmarad az uniós átlagtól.
 
Ötödik alkalommal szervezték meg az eseményt a Georgikon Karon.
 
Nagyon jó borokra lehet számítani az idén. Szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek az ősszel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó