+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkezdődött a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia
2019. augusztus 5. hétfő 15:48 - Keszthely
Elkezdődött a Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpia
Először ad otthont hazánk, azon belül is Keszthely a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiának. A rendezvényre 46 ország 53 csapata jelentkezett, mely rekordnak számít az IOAA eddigi történetében. A megmérettetésen egyénileg méri össze tudását a 280 középiskolás, akik 5 fordulóban versengenek a szombatig tartó rendezvényen.

A kockásfülű nyúl is részt vesz az olimpián, ő ugyanis a magyar csapat kabalája. Összesen 46 ország indult el az idei megmérettetésen. A legnépesebb küldöttség Iránból jött, míg a legkisebb gárda a mexikói. Az előválogatókon országonként maximum 5 fős csapatokkal nevezhettek a nemzetek, azonban néhányan vendégcsoportokat is indíthattak. Ebben az évben a hazaiak is duplázhattak. A házigazdák versenyzői az ország egész területéről érkeztek a keszthelyi rendezvényre, akik kiskorúk óta rajongói a csillagászatnak. A versenyen 5 fordulóban kell majd egyénileg megoldaniuk a feladatokat.

„Talán az észlelési forduló a kedvencem, azon belül is az éjszakai távcsöves. Nagyon szeretem a csillagos eget. Vannak nagyon szép mélyég objektumok rajta, vannak galaxisok, vannak halmazok, nyílt halmazok, egyszerűen csodálatos, leírhatatlan.” - mondta el Varga Vázsony.

Magyarország 2011-ben vett részt először a Csillagászati és Asztrofizikai Olimpián. Egyre jobb eredményeket érnek el a versenyzők attól függetlenül, hogy hátrányból indulnak a többi országhoz képest. Hazánkban ugyanis nem kötelező tantárgy a középiskolákban a csillagászat, mondta el Dr. Kiss L. László a rendezvény szakmai fővédnöke.

„Magyarországon a fizikában és a földrajzban van egy pici csillagászat becsempészve. Tehát az, hogy egyáltalán részt vesznek diákjaink csillagászati olimpiákon, az annak köszönhető, hogy van egy mozgalom, amit lelkes fizikatanárok, csillagászkutatók, oktatók, egyetemi oktatók, akadémiai intézeti munkatársak fölvállalnak.”

A megnyitón Dr. Kiss Áron Keve olimpiai biztos köszöntötte a megjelenteket. Felhívta a fiatalok figyelmét, hogy élvezzék az ittlétet, felejtsék el, hogy verseny vannak és legjobb tudásuk szerint végezzék el a feladatokat. Reményét fejezte ki, hogy mindenki jól fogja magát érezni Magyarországon, ahol első alkalommal szervezhették meg az eseményt. Mint elmondta, több szempontból esett Keszthelyre a választás.  

„Nem mehetünk nagyon vidékre, mert ott nem tudunk hol lakni, de nagyon városba sem, mert ott nincs ég, úgyhogy egy ilyen közepes hely, ilyen közepes választás lett Keszthely. Ami olyan szempontból is nagyon jó, mert a Balaton mellett Magyarország turisztikai desztinációit is képviselni tudjuk.”

Az ünnepségen kulturális műsorokat is láthattak a résztvevők. A HunKunDance előadásában magyar táncokat, míg a Snétberger Zenei Tehetség Központ tanítványai jóvoltából komoly zenei műveket ismerhetett meg a közönség.

A verseny vasárnap kezdődött. Délután a Georgikon Kar sportpályáján felállított, több mint 100 távcsővel ismerkedhettek meg a gyerekek. Itt a magyar hobbycsillagászok voltak segítségükre, akik a műszerek helyes használatával ismertették meg a fiatalokat. A megfigyelési feladatot éjszaka hajtották végre.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Híradó Plusz vendége: Lengl Zoltán állami főépítész
 
Az eseményt hagyományteremtő szándékkal hívták életre.
 
A Promenád Kávéház fügés-diós szaloncukra az első,a Sütibolt meggyes-marcipános kreációja a harmadik lett
 
Kilencedik alkalommal jelent meg a régióban méltán népszerű iadvány, tizenkilenc szerző írásai olvashatók
 
A bőséges csapadéknak köszönhetően az elmúlt nyolc napban 6 centiméternyit emelkedett a vízállás.
 
Kétmillió forint értékben ajánlott fel tartós élelmiszert a rászorulóknak egy keszthelyi vállalkozás.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus