+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hagyomány és misszió
2019. augusztus 1. csütörtök 14:49 - Keszthely
Hagyomány és misszió
A Keszthelyi Borünnep a megye pincészeteinek legrangosabb seregszemléje. A tegnapi megnyitón elhangzott, hogy az esemény és házigazdája, a Da Bibere Zalai Borlovagrend egyfajta missziót végez a borfogyasztás népszerűsítése érdekében. Az ünnepségen kihirdették, hogy mely nedű viselheti a Keszthely Város Bora 2019 címet. A fesztivál helyszínén vasárnap estig színes programokkal várják az érdeklődőket.

A kisbíró kikiáltójára már népes közönség gyűlt össze a Fő téren. Az ünnepi menet a fúvósokkal az élen indult el a Balaton-part felé lovasokkal, hintókkal, borlovagokkal és borhölgyekkel tarkítva. A gesztenye és platánfák árnyékában már vendégek lepték el a rendezvényteret. A borrendek bemutatkozását követően Manninger Jenő országgyűlési képviselő méltatta a térség minőségi borait, a lassan húsz éves Da Bibere Zalai Borlovagrendet és a Zalai Borcégért: „Ezért külön köszönet mindenkinek, hogy ilyen állhatatosan szervezi és viszi ezt. Nagyon fontos és azt hiszem, hogy ez egy misszió, hogy a bort minél jobban ismerjék meg és minél jobb borokat ihassanak.” 

A legizgalmasabb időszakban vagyunk – mondta az Agrárminisztérium főosztályvezetője. Gál Péter hangsúlyozta, a pár hét múlva kezdődő szüret során kiderül, hogy milyen lesz az idei termés. Az ünnepségen jelen volt és köszöntőt mondott Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád, illetve Koczor Kálmán a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere. A rendezvényt Tál Zoltán plébános áldotta meg.

Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára elmondta, a Zalai Borcégér egy értékes hagyomány: „Nagyon sok családi pincészet ezen borfesztiválnak köszönheti azt, hogy egy fejlődés útjára léphetett és a hagyománynak a jellegét mutatja, hogy a hagyományt nem lehet erőltetni,  hagyomány magától jön és hagyomány mindig fenntartható.”

A házigazda Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere, Brazsil József arra kérte a vendégeket, hogy a borfogyasztás során az öt ’M’ betűre figyeljenek: „Figyeljünk, hogy mit iszunk, azt miből töltik nekünk, mibe töltik. Aztán nagyon lényeges az hogy milyen kedvesek hozzánk és milyen annak a minősége.” 

Hagyományosan a Keszthelyi Borünnepen hirdetik ki a Keszthely Város Bora verseny eredményét. Ruzsics Ferenc polgármester elmondta, idén 12 mintából javasolt három tételt a szakmai zsűri, ezekből választottak a képviselő-testület tagjai. A 2019. évi város bora a Pannon Egyetem Georgikon Pincészet Balaton-felvidéki cserszegtomaji 2018-as Nektárja.

A Georgikon 6,5 hektáros szőlőjéből kikerülő Nektárból nem csak száraz, hanem gyöngyöző, illetve a turisták által nagyon kedvelt félédes bort is készítenek. A 2019-es város borát nyáron jól behűtve ajánlott fogyasztani, akár fröccsként is. Szárnyas és halételekhez különösen ajánlott.

„Száraz, muskotályos illat-, íz-, zamatanyagokkal rendelkezik, kellemes savakkal. Bakonyi Karcsi bácsi nemesítette ezt a szőlőfajtát” - nyilatkozta a szőlészet telepvezetője, Szládovics László. 

A rendezvény a legrangosabb seregszemléje a zalai pincészeteknek. A borokon kívül vásári finomságokkal és színvonalas koncertekkel várják a közönséget egészen vasárnapig. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó