+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szalonkoncert könyvbemutatóval
2019. július 31. szerda 19:10 - Keszthely
Szalonkoncert könyvbemutatóval
A Klassz a pARTon fesztivál program keretében igazi szalon koncertre várták a komolyzene kedvelőit tegnap este a Helikon Kastélymúzeum tükörtermébe. A Grazioso Quartet és Podhorányi Zsolt művelődéstörténész a dualizmuskori Magyarország arisztokrata szalonjainak szereplőit és szokásait idézte meg a történelmi falak között egy zenés beszélgetéssel. A rendezvényen a közönség megismerhette a Dámák a kastélyban című kötetet is.

A kastély ódon történelmet idéző falai  között csendült fel Haydn Pacsirta quartettje .Igazi szalonkoncertre várták az érdeklődőket a Klassz a pARTon kedd esti programján. A Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Grazioso Quartet mutatkozott be  a Festetics kastélyban. A budapesti muzsikusok tizenkét éve dolgoznak együtt, a zene élvezetét a legkiválóbb vonósok adták a keszthelyi közönségnek.

"Én egy nagyon ismert és világhírű vonósnégyesben játszottam húsz éven keresztül a Budapest Quartetben. Bársony Lászlóval,Botvai Károllyal és Kiss Andrással együtt, és sajnos Kiss Andrásnak a halálával ez a csoda történet megszakadt és tulajdonképpen a kollégáim érezték úgy,hogy akkor próbálkozzunk egy más felállásba."- mondta el a Liszt-díjas Balogh Ferenc.

A  vonósok megadták a hangulatot egy beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatóhoz. A koncerten mutatták be  Podhorányi Zsolt arisztokrata hölgyek életéről szóló kötetét. A Dámák a kastélyban című könyv írója a közönségnek is elmondta,hogy történészként és újságíróként az elbeszélt történelem a terepe, s mivel a több száz  éve élt hercegnők ritkán tudnak mesélni, egyéb személyes dokumentumok után kutat. Naplók, levelezések, feljegyzések segítségével tárta fel a dámák, asszonyok, lányok,cselédnők életét.

"Fotóztam egyre módszeresebben ezeket a kastély romokat,másik végzettségem történész,bölcsész, arra gondoltam,hogy lehetne egy olyan kötetet létrehozni ahol az írott szöveg illetőleg a fotó azonos súllyal szerepel. S akkor egy ilyen albumszerű,múltidéző könyvek jöttek létre."- mondta a könyv szerzője.

A szerző a történelmi hűséget magára nézve kötelezőnek tartotta  az írásnál. A kötet összes női szereplőjével érdekes portrékat tár az olvasó elé. A főrangú hölgyek sorsát  híres dámákat  mutat be ,akiknek élete meghatározta a kort, pályájuk jól dokumentálható, és különleges egyéniségük lámpásként világította be környezetüket. Akinek sorsuk mintákat adott saját korukban.A könyvbemutatóval egybekötött szalonkoncert egyben irodalmi és zenei élményt nyújtott a közönségnek.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus