+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szalonkoncert könyvbemutatóval
2019. július 31. szerda 19:10 - Keszthely
Szalonkoncert könyvbemutatóval
A Klassz a pARTon fesztivál program keretében igazi szalon koncertre várták a komolyzene kedvelőit tegnap este a Helikon Kastélymúzeum tükörtermébe. A Grazioso Quartet és Podhorányi Zsolt művelődéstörténész a dualizmuskori Magyarország arisztokrata szalonjainak szereplőit és szokásait idézte meg a történelmi falak között egy zenés beszélgetéssel. A rendezvényen a közönség megismerhette a Dámák a kastélyban című kötetet is.

A kastély ódon történelmet idéző falai  között csendült fel Haydn Pacsirta quartettje .Igazi szalonkoncertre várták az érdeklődőket a Klassz a pARTon kedd esti programján. A Nemzeti Filharmonikusok tagjaiból alakult Grazioso Quartet mutatkozott be  a Festetics kastélyban. A budapesti muzsikusok tizenkét éve dolgoznak együtt, a zene élvezetét a legkiválóbb vonósok adták a keszthelyi közönségnek.

"Én egy nagyon ismert és világhírű vonósnégyesben játszottam húsz éven keresztül a Budapest Quartetben. Bársony Lászlóval,Botvai Károllyal és Kiss Andrással együtt, és sajnos Kiss Andrásnak a halálával ez a csoda történet megszakadt és tulajdonképpen a kollégáim érezték úgy,hogy akkor próbálkozzunk egy más felállásba."- mondta el a Liszt-díjas Balogh Ferenc.

A  vonósok megadták a hangulatot egy beszélgetéssel egybekötött könyvbemutatóhoz. A koncerten mutatták be  Podhorányi Zsolt arisztokrata hölgyek életéről szóló kötetét. A Dámák a kastélyban című könyv írója a közönségnek is elmondta,hogy történészként és újságíróként az elbeszélt történelem a terepe, s mivel a több száz  éve élt hercegnők ritkán tudnak mesélni, egyéb személyes dokumentumok után kutat. Naplók, levelezések, feljegyzések segítségével tárta fel a dámák, asszonyok, lányok,cselédnők életét.

"Fotóztam egyre módszeresebben ezeket a kastély romokat,másik végzettségem történész,bölcsész, arra gondoltam,hogy lehetne egy olyan kötetet létrehozni ahol az írott szöveg illetőleg a fotó azonos súllyal szerepel. S akkor egy ilyen albumszerű,múltidéző könyvek jöttek létre."- mondta a könyv szerzője.

A szerző a történelmi hűséget magára nézve kötelezőnek tartotta  az írásnál. A kötet összes női szereplőjével érdekes portrékat tár az olvasó elé. A főrangú hölgyek sorsát  híres dámákat  mutat be ,akiknek élete meghatározta a kort, pályájuk jól dokumentálható, és különleges egyéniségük lámpásként világította be környezetüket. Akinek sorsuk mintákat adott saját korukban.A könyvbemutatóval egybekötött szalonkoncert egyben irodalmi és zenei élményt nyújtott a közönségnek.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Közleményt adott ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.
 
Az ingatlanközvetítők élénkülést tapasztalnak, de a hazai érdeklődők ár-visszarendeződésre spekulálnak.
 
A turisztikai ágazatot nem hagyja cserben a szálláshelyek iránt egyre inkább erőre kapó kereslet.
 
A gépjárművek abroncsainak cseréjét végző szakemberek szerint eltolódott az idei gumiszezon.
 
Indulhatnak a táborok. A Georgikon Kiállítóhely táborai már megteltek.
 
Az életkor szerinti vásárlási idősáv eltörlését a vásárlók és az árusok is örömmel fogadták.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó