+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Majorbéli géptalálkozó
2019. július 29. hétfő 19:06 - Keszthely
Majorbéli géptalálkozó
Keszthelyen a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely adott otthont szombaton a hét végén, immár 14.alkalommal a géptalálkozónak. A régi tarktorok, gépek mellett a családi programon megismerkedhettek a látogatók a paraszti élet nyári munkáival is. A mezőgazdasági kiállításon pedig az egykor használt eszközök, gépek is sok érdekességet kínáltak.

Hivalkodóan pöfögött egy gőzgép a kiállítóhely udvarán a gépbemutatón. Akadt dolga a gépésznek a ma már ritkaságnak számító működő  gépen. Egykor a mezőgazdasági munkálatok nagy segítője volt, sajnos a 60-as években többségük az olvasztókemencékbe került. Kiss Zsolt gépész és mozdonyvezető. Azon  kevesek közé tartozik akik még értik a régi gépek működését.

"Egy Hoffer Stranz gyártmány, tulajdonképpen a cséplőgépeknek ez szolgáltatta az erőt meg a fordulatszámot. Meg egyébként ilyen fűrészüzemet, ilyesmit tudott- tehát ami meghajtást igényel. Ez csak arra szolgál ez a gép."-mondta Kiss Zsolt, gépész.

A 100 éves gőz locomotilt sokan megnézték. De akadt más is a múzeum udvaraiban. A régi paraszti világ elengedhetetlen aratáshoz használt kézi és gépi eszközeit is kipróbálhatták. A gyerekek szívesen verték a kézi cséplővel a gabonát. A szülőknek is akadt újdonság. Számos elfeledett munkafolyamattal  ismertették meg  gyermekeiket.

"A kézi munkának azt az egészen más jellegét ami a mai világban van, s ez mindenképpen nagyon tanulságos is és érdekes is a gyerekeknek. De azt elmondanám, hogy mi otthon elég sokat foglalkozunk növényekkel meg állatokkal, tehát nem áll annyira messze az én gyerekeimtől ez a fajta életforma. Emiatt is egy kicsit másképpen is állnak hozzá, mert a kislányom is rögtön  megragadta a cséphadarót s dolgozik vele. "- mondta Ekler Károly Dezső.

Az aratás régen nagy ünnepnek számított, hiszen a szálas gabona végre beérett és a csűrbe kerülhetett. A betakarítás minden mozzanatára felkészült a család, ha kellett, segítők is érkeztek a faluból, akadtak is bőven. Ezt elevenítették fel egy hangulatos csépléssel. A 14. alkalommal rendezték meg a Majorbéli géptalálkozót.

"Részint a a múzeum is bemutatkozik, új tárgyakat tud ilyenkor általában bemutatni, de az apropót a gépgyűjtőknek az új gépeinek a bemutatása ill. az ismertetése jelenti. Ez az értékmentő dolog ami köré ez az egész rendezvény épül."-mondta Szabó László, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely gépgyűjtemény felelőse.

A múzeum egy másik helyszínén traktorok, gépmotorok kínáltak látványosságot. A nagyszabású szabadtéri rendezvény egész napos kikapcsolódást kínált a látogatóknak.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Jubileumi kiállítással ünnepelnek.
 
Keszthelyen is bemutatták Maja Lunde siker könyvét.
 
A Zala Megye Díszpolgára címet ebben az évben Rátóti Zoltán Jászai-díjas színművész kapta meg.
 
8. alkalommal szervezték meg a Burgonyakutatási Központ Burgonyanapját Gyenesdiáson.
 
Termények, kisállatsimogató és a 109 éves gőzgép is várta az érdeklődőket a hétvégén.
 
Az Aranykorúak Társasága 5. alkalommal szervezett szüreti mulatságot Alsópáhokon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó