+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nomád tábor, történelmi hangulat
2019. július 19. péntek 16:29 - Rezi
Nomád tábor, történelmi hangulat
Szablyavívás, éjszakai túra is tarkította az idei Rezi vártábor programját. Mintegy 60 gyerek és kísérő töltött el öt napot a Meleg-hegyen, teljesen nomád körülmények között. A tábor célja, hogy a mindennapokból kiragadják a gyerekeket és megmutassák nekik, hogy telefon és internet nélkül is lehet élni.

A Baranta egy magyar harcművészeti stílus. A régi magyar történelmi harci testkultúrából táplálkozó technikák közé tartozik például a gerelyhajítás, ostorozás vagy a szablyavívás. Utóbbit  ki is próbálhatták a vártábor résztvevői. A foglalkozást vezető Zakács Örs szerint ez a magyar embernek a vérében van: „Jobban élvezik az itteni életet, mint egy képernyő előtt. A képernyő előtt megkap mindent, de az nem lesz az igazi, itt meg ha birkózik egy másik gyerekkel és a végén mindketten jót nevetnek, vagy megemelik egymást barátságosan, az az élmény mindkettőjüké lesz és az igazi élmény lesz, nem virtuális és ez hiányzik a mai nemzedéknek.”  

Az idei vártáborban 45 gyerek vesz részt, akik többnyire helyiek és környékbeliek. Az ifjúsági- és felnőtt segítőkkel együtt körülbelül 60 ember táborozik a Meleg-hegyen, a Rezi vár szomszédságában. 

„Azért jöttem el, mert szeretek táborozni, meg szeretnék több dolgot megtudni az erdőről, meg szeretnék barátkozni más gyerekekkel, meg több kultúrát meg szeretnék tudni” - nyilatkozta Doma Gergely Hunor. 

A tábori életet számos program színesíti; éjszakai- és nappali túra, játékok és foglalkozások. A gyerekek és kísérőik teljesen nomád körülmények között töltik el az öt napot. 

Baloghné Cserép Andrea táborvezető-helyettes: „A célja végül is az, hogy egy kicsit kirántsuk a gyerekeket a mindennapi világból, hogy egy kicsit megmutassuk nekik, hogyan lehet telefon, televízió, internet nélkül élni. Nagyon jól be is bizonyítják, hogy ez sikerül nekik. Olyan programokat szervezünk, ami leköti őket.”

A tábort a Rezi Várbarátok Köre Egyesület szervezi. A civil szervezet célja a Rezi vár megóvása, védelme, fejlesztése és bemutatása. A tábor mellett például még túrákat is szerveznek. A Rezi várat a 13. század végén, 14. század elején építették fel. A vár sok kézen megfordult, hadászati jelentőséget a Mohácsi vészt követően kapott, végvári funkciót is ellátott. 1589-ben robbantották fel.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Az ősbemutató pénteken délután a Balaton Színházban zajlott.
 
Az ünnepelt elmondta, egész életében számos feladata volt, így nem volt ideje törődni az évek múlásával.
 
Az eredeti tervekhez képest rövidített programmal tartották meg az '56-os megemlékezést Keszthelyen.
 
Az iskola is döbbenten áll a tény előtt, hogy ilyen tragédia történt. Pszichológus segít a diáktársaknak.
 
Gyöngyösfalu kalandparkjában dőlt ki egy fatörzs, egy diák elhunyt, egy pedig súlyosan megsérült.
 
Átadták át a forgalomnak az M76-os gyorsforgalmi út első ütemének egy 4,1 km-es szakaszát.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár