+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nomád tábor, történelmi hangulat
2019. július 19. péntek 16:29 - Rezi
Nomád tábor, történelmi hangulat
Szablyavívás, éjszakai túra is tarkította az idei Rezi vártábor programját. Mintegy 60 gyerek és kísérő töltött el öt napot a Meleg-hegyen, teljesen nomád körülmények között. A tábor célja, hogy a mindennapokból kiragadják a gyerekeket és megmutassák nekik, hogy telefon és internet nélkül is lehet élni.

A Baranta egy magyar harcművészeti stílus. A régi magyar történelmi harci testkultúrából táplálkozó technikák közé tartozik például a gerelyhajítás, ostorozás vagy a szablyavívás. Utóbbit  ki is próbálhatták a vártábor résztvevői. A foglalkozást vezető Zakács Örs szerint ez a magyar embernek a vérében van: „Jobban élvezik az itteni életet, mint egy képernyő előtt. A képernyő előtt megkap mindent, de az nem lesz az igazi, itt meg ha birkózik egy másik gyerekkel és a végén mindketten jót nevetnek, vagy megemelik egymást barátságosan, az az élmény mindkettőjüké lesz és az igazi élmény lesz, nem virtuális és ez hiányzik a mai nemzedéknek.”  

Az idei vártáborban 45 gyerek vesz részt, akik többnyire helyiek és környékbeliek. Az ifjúsági- és felnőtt segítőkkel együtt körülbelül 60 ember táborozik a Meleg-hegyen, a Rezi vár szomszédságában. 

„Azért jöttem el, mert szeretek táborozni, meg szeretnék több dolgot megtudni az erdőről, meg szeretnék barátkozni más gyerekekkel, meg több kultúrát meg szeretnék tudni” - nyilatkozta Doma Gergely Hunor. 

A tábori életet számos program színesíti; éjszakai- és nappali túra, játékok és foglalkozások. A gyerekek és kísérőik teljesen nomád körülmények között töltik el az öt napot. 

Baloghné Cserép Andrea táborvezető-helyettes: „A célja végül is az, hogy egy kicsit kirántsuk a gyerekeket a mindennapi világból, hogy egy kicsit megmutassuk nekik, hogyan lehet telefon, televízió, internet nélkül élni. Nagyon jól be is bizonyítják, hogy ez sikerül nekik. Olyan programokat szervezünk, ami leköti őket.”

A tábort a Rezi Várbarátok Köre Egyesület szervezi. A civil szervezet célja a Rezi vár megóvása, védelme, fejlesztése és bemutatása. A tábor mellett például még túrákat is szerveznek. A Rezi várat a 13. század végén, 14. század elején építették fel. A vár sok kézen megfordult, hadászati jelentőséget a Mohácsi vészt követően kapott, végvári funkciót is ellátott. 1589-ben robbantották fel.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Elkezdődött a lépcső felújítása a Keszthelyi Kórház bejáratánál.
 
A belváros ikonikussá vált kávézója és pubja a régi stílust és irányt követi.
 
1,7 millió kockából állították össze az idei LEGO kiállítást a Sopron utcai bevásárlóközpont emeletén.
 
Hazánk déli, keleti és észak-keleti megyében szórják ki repülőgépről a veszettség elleni készítményeket.
 
Megkezdődtek az őszi betegségek, sok a felsőlégúti megbetegedés.
 
A Fidesz-KDNP jelöltje 3 676 voksot kapott, míg a KÉVE indulója, Czuth Zoltán László 3 021-et.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó