+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kinyíltak az agavé virágai
2019. július 19. péntek 15:53 - Keszthely
Kinyíltak az agavé virágai
Kipattantak az első rügyek a Helikon Kastélymúzeum Pálmaházában található 35 éves Agave Americanán. A növény életében csak egyszer virágzik, majd elpusztul. A látogatók körében is népszerű 8 méter magas agavé várhatóan a szezon végéig mutatja meg teljes szépségét.

Már támaszték tartja az agavét, ugyanis a virágokkal a súlypontja is áthelyeződött, így kibillenhetne a helyéről. A Kastély utcából átkerült növény a Pálmaház új büszkesége, mely a napokban mutatja meg igazi pompáját. A 8 méter magas szár levélrózsáiból több virágszál is kinőtt, melyeknek tetején karos gyertyatartóhoz hasonló virágzat található. Ezekben kb. 4000 harangalakú virág van.

A növény eredetileg Dél-Amerikából, azonbelül Mexikóból származik a sivatagos vidékről. Ma már viszont jól ismerik a többi kontinensen is.

„Először dél-nyugat Európába honosodott meg. Ott is ugye először, mint minden ilyen adventív növény, akár egy muskátli vagy tulipán, aki Európába bekerült, először a királyi, császári, főúri és kolostori kerteknek a növénye volt és mikor már szaporodott vagy túlszaporodott, akkor széles körbe is elterjedtek.” - osztotta meg Nemes István.

A főkertész szerint ez a növény 35 éves. A teljes virágzat a szezon végére nyílik ki. Az Agavé Americanák 30-40 éves korukban hoznak először virágot, aztán elpusztulnak. A növény magról könnyen szaporítható, ezt a későbbiekben a látogatókkal is szeretnék ismertetni a kastély dolgozói. A Pálmaház kertjében jelenleg is található több agavé, melyek 10-15 évesek, így a következő virágzásra kb. 20 évet kell várni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Elkezdődött a lépcső felújítása a Keszthelyi Kórház bejáratánál.
 
A belváros ikonikussá vált kávézója és pubja a régi stílust és irányt követi.
 
1,7 millió kockából állították össze az idei LEGO kiállítást a Sopron utcai bevásárlóközpont emeletén.
 
Hazánk déli, keleti és észak-keleti megyében szórják ki repülőgépről a veszettség elleni készítményeket.
 
Megkezdődtek az őszi betegségek, sok a felsőlégúti megbetegedés.
 
A Fidesz-KDNP jelöltje 3 676 voksot kapott, míg a KÉVE indulója, Czuth Zoltán László 3 021-et.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó