+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kinyíltak az agavé virágai
2019. július 19. péntek 15:53 - Keszthely
Kinyíltak az agavé virágai
Kipattantak az első rügyek a Helikon Kastélymúzeum Pálmaházában található 35 éves Agave Americanán. A növény életében csak egyszer virágzik, majd elpusztul. A látogatók körében is népszerű 8 méter magas agavé várhatóan a szezon végéig mutatja meg teljes szépségét.

Már támaszték tartja az agavét, ugyanis a virágokkal a súlypontja is áthelyeződött, így kibillenhetne a helyéről. A Kastély utcából átkerült növény a Pálmaház új büszkesége, mely a napokban mutatja meg igazi pompáját. A 8 méter magas szár levélrózsáiból több virágszál is kinőtt, melyeknek tetején karos gyertyatartóhoz hasonló virágzat található. Ezekben kb. 4000 harangalakú virág van.

A növény eredetileg Dél-Amerikából, azonbelül Mexikóból származik a sivatagos vidékről. Ma már viszont jól ismerik a többi kontinensen is.

„Először dél-nyugat Európába honosodott meg. Ott is ugye először, mint minden ilyen adventív növény, akár egy muskátli vagy tulipán, aki Európába bekerült, először a királyi, császári, főúri és kolostori kerteknek a növénye volt és mikor már szaporodott vagy túlszaporodott, akkor széles körbe is elterjedtek.” - osztotta meg Nemes István.

A főkertész szerint ez a növény 35 éves. A teljes virágzat a szezon végére nyílik ki. Az Agavé Americanák 30-40 éves korukban hoznak először virágot, aztán elpusztulnak. A növény magról könnyen szaporítható, ezt a későbbiekben a látogatókkal is szeretnék ismertetni a kastély dolgozói. A Pálmaház kertjében jelenleg is található több agavé, melyek 10-15 évesek, így a következő virágzásra kb. 20 évet kell várni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
5 országból több mint 80 versenyző érkezett a keszthelyi eseményre.
 
Több ezren élvezték a koncerteket és az ünnepi tűzijátékot a Keszthelyi Balaton-parton.
 
13. alkalommal rendeztek Bor- és Csemegeszőlő fesztivált Vonyarcvashegyen.
 
A Festetics-kastélynál tartotta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete Zalai Kenyérünnepét.
 
A keresztény állam és értékek védelme ma is aktuális – hangzott el augusztus 20-án, Keszthelyen.
 
Keszthely és Vonyarcvashegy lovasa is ott lehet a Hősök terén.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó