+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Boros ünnep a fűszeres hazájában
2019. július 8. hétfő 15:47 - Cserszegtomaj
Boros ünnep a fűszeres hazájában
A borról szólt minden három napig a 14. Cserszegtomaji bornapokon. A fesztivál keretein belül sztárvendégek, kulturális műsorok szórakoztatták a nagyérdeműt, valamint a hagyományoknak megfelelően kihirdették a hegyközségi borverseny győzteseit is.

A bornapok mindig népszerűek a községben. A helyiek és a távolabbról érkezők is szívesen látogatják az eseményt, melyen a környék borászatainak nedűit kóstolhatják meg a három nap alatt.    

„Nagyon finomak a borok. Már eléggé ismerős vagyok itt, többször, több alkalommal részt vettem ezen a borfesztiválon. Mindig általában nyári szezonban itt tartózkodunk Cserszegen.” - mondta el Becze Tamás.

A hagyományoknak megfelelően a Da Bibere Zalai Borlovagrend és a Balatoni Borbarát Hölgyek közreműködésével nyitották meg a bornapokat. Dr. Brazsil József a borlovagrend elnök-nagymestere beszédében hangsúlyozta a minőségi italok fontosságát, valamint megemlékezett dr. Bakonyi Károlyról és munkásságáról is. Köszöntőt mondott Bartha Gábor polgármester, aki elmondta, az események remek lehetőséget nyújtanak a fiatal borászok számára is a bemutatkozásra.

„Ez a borvonat, ez a nyári esti lehetőség, ami a Nyugat-Balaton medencéjében évek óta folyik ez hozzásegítette a borászokat, hozzásegítette a magyar bort ahhoz, hogy a mennyiségek elfogynak, hiszen minőséget produkálnak. Biztos vagyok benne, hogy figyelemfelhívó a nemzetünk teljesítményére.”

Az eseményen hirdették ki a hegyközségi borverseny díjazottjait. 15 termelő 68 bormintával nevezett a megmérettetésre, melyekből 16 bronz, 24 ezüst és 28 arany minősítést osztottak ki. Cserszegtomaj fehérbora címet ebben az évben Romsics Bence itala nyerte el, ami korábban a 24. Cserszegi Fűszeres és 8. Irsai Olivér Országos Bor- és Párlatversenyen már ezüst minősítést kapott.

„Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy immáron negyedik alkalommal sikerült az első helyezést elérünk ezen a hegyközségi borversenyen. Idén még nagyobb öröm volt, hogy ugyanaz a borunk, mely első helyezést érdemelt ki, ugyanaz lett Cserszegtomaj hegyközségnek a fehér bora is. Ez egy 2018-as évjáratú száraz Cserszegi fűszeres bor, mely reduktív technológiával készült.”

A bornapokon könnyűzenei és operett dallamok is felcsendültek. Többek között Tihanyi Tóth Csabát is hallhatta a közönség, de felléptek a helyi folklór együttesek is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó