+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Pozsonyi csata emlékére
2019. július 3. szerda 19:07 - Keszthely
A Pozsonyi csata emlékére
A IV. Béla parkban emlékeztek meg a magyar történelem egyik nagy csatájára, a Pozsonyi csatára, mely a kora középkor egyik legjelentősebb ütközete volt, amit nem őrzött meg méltóképpen történelmünk. A megemlékezés a Goldmark Károly Művelődési Központ, valamint a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi Csoportjának szervezésében került megrendezésre.

Versben is elhangzott  Kölcsey Himnusza a Pozsonyi csata emlékére rendezett ünnepségen, ahol Krupla Zoltán a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Keszthelyi csoportjának tagja idézte fel a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb eseményét, annak előzményét.

"A 700-as évek közepétől erősen meggyengül az avar birodalom s a század végére Ny-Pannónia, pár év múlva pedig Ny-Dunántúl kerül az ellenség kezére. Az avar futárokon keresztül folyamatos a segély kérés a Fekete tenger, Azovi- tenger vidékén élő magyarsággal. Íjakat, kardokat küldenek, kisebb csapatokkal az avarok segítségére és megkezdődik a felkészülés  a Kárpát hazai visszatérésre."- hangzott el az ünnepi percekben.

Amikor őseink Pozsony alatt legyőzték 907-ben  a gyermek Lajos király hatalmas seregét, a  győzelem biztosította magyarok számára a Kárpát-medence teljes birtokba vételét. A Kárpát-medence jogos örökösei lettünk, mert a Magyar Nagyfejedelemség megmutatta, hogy képes határait a nagy erők ellen is megvédeni.-hangzott el a megemlékezésen.

"Totális vereséget szenvedett az egyesített európai hadsereg. Árpád fiai,Tarhos, Üllő, Jutas hősi halált halt a csatában. Árpád halálának körülménye és pontos ideje nem ismert. Olvasható 908 -908-as év is.Temetésének helyszíne valószínű a Pilisben a Holdvilág árokban, Attila nagykirály közelében lehet."- emlékezett Krupla Zoltán.

Elődeink alakját, hőstetteit és a történelmi események felidézését követően a magyarságot dicsőítő dalok, versek csendültek fel majd a részt vevők és Keszthely város nevében elhelyezték a megemlékezés koszorúját a Pozsonyi csata és Árpád vezér tiszteletére ültetet emlékfánál.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A találkozó célja volt, hogy az elmúlt időszak sikereit, jó gyakorlatait bemutassák egymásnak.
 
Keczeli Bianka és Major Veronika sportlövők voltak az est vendégei.
 
Ezúttal Balatonudvari és Vonyarcvashegy között több szakasz válhatott komfortosabbá.
 
A programba december 15-ig lehet regisztrálni.
 
A Híradó Plusz vendége: Mokos János káplán, a Ranolder iskola hitoktatója.
 
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus