+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Különleges jelenségnek lehetnek tanúi a Pálmaház látogatói
2019. június 28. péntek 16:28 - Keszthely
Különleges jelenségnek lehetnek tanúi a Pálmaház látogatói
Virágzik az Agave Americana a Helikon Kastélymúzeum pálmaházában. A 30-35 éves növény életében egyszer hoz virágot, utána elpusztul. Az örökzöld agave azonban gondoskodik az utánpótlásról, virágzás után magot nevel. A Pálmaház főkertésze ezek segítségével szeretné továbbörökíteni az agavét.

A Mexikóban és Dél-Amerika trópusi részein őshonos növény Keszthelyen is jól érzi magát. Talán kevesen tudják, hogy a hazánkban dísznövényként ismert agave a mezcal és a tequila alapanyaga is. A kastélyban lévő növény éveken keresztül a Kastély utcát díszítette, innen került a Pálmaházba. Itt egy ideig dézsában nevelték, nagyjából négy éve került végleges helyére. A Pálmaház főkertésze kifejezetten nagy gondot fordít a dísznövény gondozására, ennek is köszönhető, hogy most virágba borul.

„Előbb-utóbb virágot és termést hoz. Szeretnénk a termést majd elrakni, és akkor megnézzük, hogy milyen növények fejlődnek belőle. Meg lehetne a növényt menteni, ha most a virágszárat kivágnánk, akkor a növény valószínűleg túlélné az elpusztulást.” - tájékoztatott Nemes István, a Helikon Kastélymúzeum Pálmaházának főkertésze.

Ez a típusú levéldísznövény 40 éves kora körül virágzik, így egy ember életében kicsi a valószínűsége, hogy kétszer is lásson agavét virágba borulni. Ezért is nagy esemény az, hogy a kastélyban a szezonra fejlesztett a növény termőszárat. A főkertésztől megtudtuk, a Pálmaházban több mint 100 agave-t nevelnek, ebből egy idősebb példány kerül majd a mostani helyére. A virágzást nagy mértékben befolyásolja az időjárás is. A termőszáron jelenleg bimbók vannak, ezek a következő egy hétben fognak kipattanni.   

„Időjárás függő a dolog, tehát hogyha nagyon meleg lesz és sok csapadék, akkor minél előbb ki fog virágozni, tehát egy 10 napon belül elkezdi a virágait kibontani. Hogyha hűvösebb idő lesz, akkor olyan 2-3 hétig is elhúzódhat még, de szezonban lesz a pompája, az biztos.” - tette hozzá a szakember.

Az agave virágai akár heteken keresztül is láthatók, a növény azonban addig nem pusztul el, amíg nem fejlesztett magokat a virágzást követően. Emellett sarjakat is nevel, a Pálmaház munkatársai ezeket is szeretnék megmenteni az utókornak.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Fiatal alkotó, Tóth Xénia képeit láthatja a közönség a Balatoni Múzeumban.
 
1200 ember kóstolt egyszerre fánkot a hétvégén Nagykanizsán.
 
A Nagykanizsai Országos Fánkfesztivál keretében 230 gyermek játszhatott Zalakaroson.
 
Hagyományos télbúcsúztató rendezvényét szervezte meg a Közösségi Értékekért Egyesület
 
Közel 400 jelmezes vonult fel a XX. Keszthelyi Városi Karneválon.
 
Halálos baleset történt február 22-én a 76-s főúton.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó