+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Árvaszúnyogok: hogyan hatnak a Balatonra?
2019. június 27. csütörtök 19:00 - Keszthely
Árvaszúnyogok: hogyan hatnak a Balatonra?
Az utóbbi időben nem csak a csípőszúnyogok okoznak problémát a Balaton partján. Többen is úgy tapasztalták, az idei évben jóval nagyobb számban jelentek meg az úgynevezett árvaszúnyogok is. Ez a faj ugyan nem csíp, de tömeges megjelenésükkel rendkívül kellemetlenné tehetik a nyaralást és a mindennapokat. Joggal vetődik fel a kérdés: vajon hogyan hatnak a vízminőségre? Stábunk ennek járt utána.

A Balatonban fürdőzők kevésbé találkoznak az árvaszúnyogokkal, pedig ha jobban megvizsgálnák a vizet, azonnal szembetűnő volna: tele van ezekkel az egyébként ártalmatlan rovarokkal. A szombathelyi Auksz család kislánya is találkozott a vízben ezekkel az élőlényekkel. Fanni így látja: "Szombathelyről jöttünk vasárnap. Én is találkoztam a Balatonban ezekkel az árvaszúnyogokkal. Annyira nem zavartak a fürdésben, csak akkor, amikor a matracomon feküdtem és ráragadtak ezek a lárvák a matracomra."

Ennek a szúnyogfajtának több, mint száz balatoni faja ismert. Többségük néhány milliméteres, így szinte fel se tűnik az embernek. A legnagyobbak hosszúsága eléri a másfél centimétert is. A Balaton vízminőségére pozitív hatással vannak az árvaszúnyogok, mivel rengeteg káros széntől, nitrogéntől, foszfortól tisztítják meg a tavat. Burucs Zoltán vízügyi szakember ezt mondja: "Megállapíthatjuk, hogy ez egy rendszeres jelenség. Körülbelül négy hetenként kelnek ki újabb és újabb lárvák, de ez Balaton vízminőségére pozitív. Hiszen rengeteg tápanyagot kiemelnek a vízből, amikor elhagyják az imágók a bábjaikat."

Az árvaszúnyog sajnos mindenhol jelen van a Balaton partján. A pókok hálója például rengeteg példányt ejt rabul. A hálóba, vizekbe, életterünkbe pusztuló példányok látványa nem túl szívderítő. Ennek ellenére számos halfajnak jelentenek táplálékforrást, a dévérkeszeg például szinte kizárólag árvaszúnyog-lárvát fogyaszt. Az üledékből tömegesen kirajzó árvaszúnyogok lárva- és bábbőreinek hullámzás által összeterelt ragadós maradványa csúnya habot is képez a vízfelületen.

"Azt tudom elmondani ezekkel az árvaszúnyogokkal kapcsolatban, hogy ezek, hát egy nagyon kellemetlen látványt, vagy kellemetlen érzést okozhatnak, de egyáltalán nem hatnak a víz minőségére, tehát semmilyen rossz befolyással nincsenek, nem rontják a minőségét. Mind a víz minősége, mind a vízállás kimondottan ideális, a vízminőség pedig nagyon nagyon jó a Balatonnál" - nyilatkozta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A Balaton vízállása jelenleg százhuszonöt centiméter. Ez öt centivel magasabb a tavasszal módosított, megemelt szabályozási szintnél. A mostani forróbb, kevésbé csapadékos időjárásnak köszönhetően a következő napokban minden bizonnyal csökkenni fog tavunk vízszintje.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Visszaáll a régi nyitva tartási rend és az időkorlátot is eltörlik szombattól.
 
Több termelő online értékesítette a borokat, ebben a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is segített.
 
A koronavírus-járvány miatt nem szervezhetik meg a népszerű rendezvényt.
 
Jótékonysági és közösségépítő kihívásokat is teljesítettek a korlátozás alatt az emberek.
 
Az önkormányzati képviselő az elcsatolás miatt fejezte ki aggodalmát.
 
A hallgatók online adhatnak számot a tudásukról szóban és írásban egyaránt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó