+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Hatodik Dalünnep
2019. június 21. péntek 16:12 - Keszthely
Hatodik Dalünnep
Pénteken kezdődött és szombatig tart Keszthelyen az ország legnagyobb kórus fesztiválja. A Dalünnepet hatodik alkalommal szervezték meg, ahol egyházi és világi kórusok léphetnek fel és szerezhetnek minősítést a rangos zsűritől. A kóristák a Fő téri és az evangélikus templomban versengenek, de a Fő téren és a Balaton-parton is zajlanak kísérőprogramok.

Mintegy száz kórista jóvoltából csendült fel a Glória kánon. Hagyományosan ezzel az összkarral nyitják meg a Dalünnepet. A hatodik alkalommal megszervezett programra 76 kórus jelentkezett, de a szálláshiány miatt csak 40 csoportot tudtak fogadni.

„Nincs olyan alkalom az országban a kórusoknak, ahol egyszerre ennyi kórus tud találkozni. Ez az ország legnagyobb kórus fesztiválja. A hangulat jó, mindenki egy kicsikét lazábban érezheti magát. Ugye a Balaton-parton is van, tehát nagyon jó helyen vagyunk. És sokan önerőből, ezek a kórustagok nem tudnának eljutni a Balaton-partra” - nyilatkozta C. Tóth Zoltán főszervező. 

Több alkalommal jártak már Keszthelyen a Szekszárdi Liszt Ferenc Pedagógus Kórus tagjai. Az újjászerveződő, új karnaggyal éneklő nagy múltú társaság elsősorban tanulni jött Keszthelyre.

Pajor Márta karnagy: „Kiváló, mind a szervezés, mind az, hogy sok énekes összejön, és valóban mindenki a másiktól tanul. Hall egy olyan művet, amit ő még nem ismert és azt mondja, hogy ezt nekem is meg kell tanulni, pláne ha kiváló előadásban hallgatjuk. Úgyhogy sokat várunk még a továbbiaktól és a további napoktól.”

Mint minden évben, ezúttal is rangos zsűri hallgatja meg a produkciókat. A kórusoknak lehetősége van minősítés megszerzésére is. Az alap rendszerben bronz, ezüst és arany minősítést lehet szerezni. Az un. kategória minősülésben a kórusoknak egy nagyobb műsorral kell megfelelni. Rostetterné Nagy Rita a kezdetek óta zsűrizik Keszthelyen: „Nagyon örömmel várom mindig a Keszthelyi Dalünnepet. És lesem, hogy azok a kórusok, akiket már hallgattam, azok mit fejlődnek, mit alakulnak. Az új kórusokat nagy örömmel várom, hogy milyen új társaságok jelennek meg. Most is például voltak olyanok akik 2005-ben alakultam meg, 2010-ben alakultak, tehát nagyon fiatal társaságok. És ez mindig nagy örömmel tölt el.”

A Dalünnepet Keszthely Város Önkormányzata támogatja, de számos szolgáltató nyújt kedvezményeket a két nap alatt a kóristáknak. A Helikon Kastélymúzeumba például féláron válthatnak belépőt a Dalünnep vendégei. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Köszönjük Magyarország program keretein belül adott koncertet három fiatal Balatongyörökön.
 
A hévízi piac árusait mutatja be a létesítmény új programja, a hétvégén a tehénfejés volt a téma.
 
A Helikon Tenisz Clubban 48 játékos adogatta a labdát, a versenyzők az ország számos pontjáról érkeztek.
 
Két könnyű, három súlyos és nyolc anyagi kárral végződő balesetnél intézkedtek a zalai rendőrök.
 
A program célja, hogy a mozgáskorlátozottak és az egészségesek együtt töltsenek időt a nyár folyamán.
 
A három napos rendezvényen színes programokkal várták az érdeklődőket a vonyarcvashegyi strandon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó