+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bor.Zene.Zala. címmel valósul meg az első Zalai Borünnep
2019. június 20. csütörtök 15:14 - Zalaszabar
Bor.Zene.Zala. címmel valósul meg az első Zalai Borünnep
Bor.Zene.Zala. címmel indul el idén először a Zalai Borünnep Zalaszabarban. Az eseményről sajtótájékoztató keretében számoltak be a helyszínen. A szeptember 20-21-én megvalósuló ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Zalai borvidékre és újjáélessze a borkultúrát ezen a tájon is. A programon színes gasztronómiai és zenei kínálattal is várják majd a látogatókat.

A fesztivált hat zalai borászat hívja életre, melynek állandó helyszíne a zalaszabari Kányaváry Borbirtok lesz. A rendezvény együttműködő partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Céljuk, hogy szezonhosszabbító rendezvényként jöjjön létre az esemény, mely a Balaton régió programkínálatát kívánja erősíteni. A sajtótájékoztatón beszámoltak arról, hogy a Zalai borvidékről manapság negatívan gondolkodnak a vendégek, ezt a sztereotípiát szeretnék ezzel a kezdeményezéssel eloszlatni.

„Láttuk, hogy egyéni sikerek már vannak, akkor megvizsgáltuk, hogy vajon mi kell még ahhoz, hogy igenis felrakjuk magunkat oda arra a bortérképre, ahol hajdanán voltunk. És akkor azt gondoltuk, hogy az összefogás hiányzik, hogy valaki aki bort szeretne inni, annak ne csak Szekszárd vagy Villány vagy Tokaj jusson eszébe, hanem igenis a zalai borvidék is. Hiszen semmi olyan nem tud különbözni már minőségben a jól elkészített bor az ottaniaktól.” - mondta Szabadics Zoltán.

A programmal kapcsolatosan több érték továbbörökítését is célul tűzték ki a borosgazdák, olyanokat mint a család, a hagyomány és a közös kultúra megőrzése. Az esemény szervezése mellett párhuzamosan zajlik a Zalai Borvidék új zászlósborának megalkotása is.

„Nem vagyunk lemaradva a többi borvidéktől és nincs okunk arra, hogy panaszkodjunk, arra, hogy ezeket a jó borokat ne mutassuk meg a közönségnek. Tehát ezt e kezdeményezést csak támogatni lehet.” - nyilatkozta Varga Eszter a Zalai Borút Egyesület elnökségi tagja. 

A zászlós bornak több kritérium szerint kell elkészülnie. Cuveé révén fontos, hogy, minimum három zalai fajtát keresztezzenek benne, melyekből egynek a Georgikon nemesítéséből kell származnia, melyből legalább 30%-ot kell tartalmaznia az italnak, az egyéb fajták 10-20%-ban házasíthatók benne. A fajtajelleget nem kell hangsúlyozni, egy Zalára jellemző fehér bor megvalósítása a cél.

„Egy marketingeszköz lesz a zalai borok piacra jutásával kapcsolatosan. Ezt szeretnénk  elősegíteni. És ez egy egységes megjelenésű bor lesz, amire egy szabályzatot készítettünk. Ez a szabályzat olyan 98%-osan elkészült, még szerintem egy utolsó záró megbeszélés lesz szakmai körökben. Továbbá egységes megjelenésű lesz, egységes palackban, egységes címkével.” - ismertette Keszler Viktor.

A kétnapos fesztiválon a zalai ízeket is megkóstolhatja a közönség, több a vidékre jellemző étekkel is készülnek a szervezők. A program során koncertekkel is várják a látogatókat, ahol többek között fellép Palya Bea és a Balkan Fanatik is.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó