+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 3D nyomtató: a Közgáz is pályázott
2019. május 29. szerda 19:18 - Keszthely
3D nyomtató: a Közgáz is pályázott
Híradónkban múlt héten mutattuk be a Zöldmező utcai iskola sikeres indulását a Digitális Témahét 3D nyomtatóért zajló pályázatában. A Közgazdasági Szakgimnázium is pályázott, így az első fordulóban ők is kaptak egy nyomtatót. Ezt a második fordulóban elért sikerük esetén tarthatják meg. A feladat egy társasjáték megalkotása a berendezés segítségével.

Használati utasítás helyett egy kisfilm segítségével magyarázzák el a játékszabályokat a tanulók. A játéktáblául funkcionáló kocka papírból van, de néhány kellék kivételével mindent a 3D nyomtatóval készítettek el. A készüléket vezérlő szoftvert is az iskola egyik tanulója, Fehér Gergő Dorián programozta. Ezt mondta: "Először az interneten kerestünk egy 3D-s modellt, majd azt a nyomtatónak a programjában leszeleteltük, és utána kezdődött is a nyomtatás. Igazából most tanultam meg kezelni ezt a programot, de nem volt bonyolult, könnyen megtanulható, könnyű kezelni."

Ez egy társasjáték, amit nyolcan játszhatnak. A játékban irodalmi, földrajzi és egyéb kvízkérdésekre kell válaszolni. A kérdéseket QR kódban rejtették el, amit telefonos alkalmazással lehet kiolvasni. A kockán kívül kellenek a játékhoz cipő alakú bábuk, zsetonok, úgynevezett mezőstoppolók és különlegesen kialakított dobókockák. Ezeknek az alapból egyszínű kellékeknek a festését is az iskola egyik tanulója, Antal Zsüliett vállalta. "Igazából hatalmas segítségem volt, mert a tanárnő is ugye nagyon sokat segített abban, hogy milyen színeket válasszunk, és a 9-es lányok is nagyon sokat segítettek abban, hogy elkészítsük a cipőket. A cipőket úgy készítettük, hogy lakkspray-vel lefújtuk őket és a 9-es lányok pedig átrajzolták rajta a mintákat" - nyilatkozta a munkáról.

A Digitális Témahét pályázatának első fordulójában kapott 3D nyomtatót csak akkor veheti teljesen birtokba az iskola, ha a második fordulóban is sikeresek lesznek. Erre kellett elkészíteni egy egyedi játékot. Ez talán sikerült is, tudomásuk szerint hasonló termék nincs forgalomban. Az ötletadó Rozner-Horváth Katalin pedagógus volt. Így látja: "Próbáltunk egy olyan játékot megalkotni, amit a későbbiekben is tudunk használni. Tehát egy komplex, több tantárgyat érintő társasjátékot alkottunk meg. A filament, amit felhasználhatunk hozzá, az körülbelül egy kiló, és a projekt zárása után, június 20-áig a gyerekek bármit nyomtathatnak a maradék anyagból."

Ez a filament egy környezetbarát anyag, amiből még elég sok áll rendelkezésükre. A pályázat május végén zárul. Június elején, egy “Digitális Konferencia” keretén belül derül ki, maradhat-e a 3D-s nyomtató.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus