+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 3D nyomtató: a Közgáz is pályázott
2019. május 29. szerda 19:18 - Keszthely
3D nyomtató: a Közgáz is pályázott
Híradónkban múlt héten mutattuk be a Zöldmező utcai iskola sikeres indulását a Digitális Témahét 3D nyomtatóért zajló pályázatában. A Közgazdasági Szakgimnázium is pályázott, így az első fordulóban ők is kaptak egy nyomtatót. Ezt a második fordulóban elért sikerük esetén tarthatják meg. A feladat egy társasjáték megalkotása a berendezés segítségével.

Használati utasítás helyett egy kisfilm segítségével magyarázzák el a játékszabályokat a tanulók. A játéktáblául funkcionáló kocka papírból van, de néhány kellék kivételével mindent a 3D nyomtatóval készítettek el. A készüléket vezérlő szoftvert is az iskola egyik tanulója, Fehér Gergő Dorián programozta. Ezt mondta: "Először az interneten kerestünk egy 3D-s modellt, majd azt a nyomtatónak a programjában leszeleteltük, és utána kezdődött is a nyomtatás. Igazából most tanultam meg kezelni ezt a programot, de nem volt bonyolult, könnyen megtanulható, könnyű kezelni."

Ez egy társasjáték, amit nyolcan játszhatnak. A játékban irodalmi, földrajzi és egyéb kvízkérdésekre kell válaszolni. A kérdéseket QR kódban rejtették el, amit telefonos alkalmazással lehet kiolvasni. A kockán kívül kellenek a játékhoz cipő alakú bábuk, zsetonok, úgynevezett mezőstoppolók és különlegesen kialakított dobókockák. Ezeknek az alapból egyszínű kellékeknek a festését is az iskola egyik tanulója, Antal Zsüliett vállalta. "Igazából hatalmas segítségem volt, mert a tanárnő is ugye nagyon sokat segített abban, hogy milyen színeket válasszunk, és a 9-es lányok is nagyon sokat segítettek abban, hogy elkészítsük a cipőket. A cipőket úgy készítettük, hogy lakkspray-vel lefújtuk őket és a 9-es lányok pedig átrajzolták rajta a mintákat" - nyilatkozta a munkáról.

A Digitális Témahét pályázatának első fordulójában kapott 3D nyomtatót csak akkor veheti teljesen birtokba az iskola, ha a második fordulóban is sikeresek lesznek. Erre kellett elkészíteni egy egyedi játékot. Ez talán sikerült is, tudomásuk szerint hasonló termék nincs forgalomban. Az ötletadó Rozner-Horváth Katalin pedagógus volt. Így látja: "Próbáltunk egy olyan játékot megalkotni, amit a későbbiekben is tudunk használni. Tehát egy komplex, több tantárgyat érintő társasjátékot alkottunk meg. A filament, amit felhasználhatunk hozzá, az körülbelül egy kiló, és a projekt zárása után, június 20-áig a gyerekek bármit nyomtathatnak a maradék anyagból."

Ez a filament egy környezetbarát anyag, amiből még elég sok áll rendelkezésükre. A pályázat május végén zárul. Június elején, egy “Digitális Konferencia” keretén belül derül ki, maradhat-e a 3D-s nyomtató.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus