+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ünnepségre készül a 772 éves Keszthely
2019. május 29. szerda 14:36 - Keszthely
Ünnepségre készül a 772 éves Keszthely
A 772 éves Keszthely ünnepségére várják az érdeklődőket a következő napokban. Bár az 1200-as években említettek először a település nevét, már az új kőkorból is származnak források a létezéséről. A Város Napján a történelmi háttérre is emlékeznek, de családi programokkal, koncertekkel és előadásokkal készülnek a szervezők.

Keszthely neve hallatán elsőként a Festetics család jut eszébe a legtöbb embernek, pedig korábban is fontos település volt. Nevét először 1247-ben említette egy veszprémi kápolna oklevele. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ekkor alakult ki.

„A város kezdete az eléggé homályba borul. Az új kőkortól kezdve mindent tudunk Keszthely történetéről, csak 200 év nagyon sötét. Ez pedig a 9. század közepétől a 11. század közepéig. Hogy a honfoglalás hogyan játszódott itt le és pontosan kik voltak a lakói Keszthelynek, azt nem tudjuk. A 11. század közepéről ismerjük az első tárgyi emlékeket, és feltehetően a 11. században épült meg a mostani Várkertben a Szent Lőrinc kápolna.” - mondta el dr. Müller Róbert.

A nyugalmazott igazgató hozzátette, a város nevének első említésekor már két templommal rendelkezett a település. A Szent Miklós temetőben található harmadik kápolna a 13. században épült meg, mely ma a város legrégebbi épülete. A három épület azt mutatta, hogy már az 1200-as években is jelentős településnek számított Keszthely.

Keszthely Város Napját évek óta június első napjaiban rendezik meg. Ez alkalmat ad arra, hogy együtt ünnepeljenek a város lakosai.

„A hazaszeretet az a szülőföld szeretetén keresztül valósul meg és ahhoz a saját településünk történetét is ismerni kell, hogy igazán tudjuk a hazánkat szeretni. Ezek a város napok mindig alkalmat teremtenek arra, hogy a település múltjáról, jelentőségéről, fontosabb eseményeiről is megemlékezzünk.”  - tette hozzá a nyugalmazott igazgató.

Az idei ötnapos rendezvény első programjaként szerda délután mutatták be a nagyközönségnek azt a páratlan érmegyűjteményt, amire februárban bukkantak rá egy belvárosi ingatlan pincéjében. A következő napokban ünnepi testületi ülést tartanak, felavatják a Lengyel Köztársaság Keszthelyi Konzulátusát és a Phoenix Gályát, valamint további színes programkínálattal várják az érdeklődőket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus