+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Átadták a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemét
2019. május 20. hétfő 16:45 - Zalaegerszeg
Átadták a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemét
Átadták a zalaegerszegi járműipari tesztpálya első ütemét. Az ünnepségen Orbán Viktor úgy fogalmazott: "a jövő elkezdődött körülöttünk, úgy hívják, digitális gazdaság, Ipar 4.0 (...), ez a beruházás pedig egy első jegy, amelyet megváltottunk ebbe a bizonyos jövőbe". A tesztpálya és a vele együtt épülő M76-os gyorsforgalmi út nem csak a megyeszékhely, hanem Keszthely, Hévíz és a sármelléki reptér számára is kiemelt gazdasági jelentőséggel bír.

A tesztpálya működésének indítását jelző gombot Orbán Viktor miniszterelnök, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Hári András, a tesztpálya ügyvezetője közösen nyomták meg. A 265 hektáros területen elkészült a két kilométeres kezelhetőségi pályán a menetstabilizálást, a kormány- és fékrendszert vagy a sávtartó funkciókat tesztelik.Elkészült a smart city, az okosváros első öthektáros területe, ami városi környezetet imitáló körülményeket biztosít.A beruházás forrásait a költségvetés biztosította 45 milliárd forintból.

A járműipari tesztpályáról szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: Zalaegerszeg nagyon jó fekvése és Palkovics László miniszter lobbijának köszönhetően került ide a tesztpálya.

„A tervek azok nagyravágyóbbak annál sem, mint hogy mindössze Zalaegerszeg és környéke fejlődjön itt. Azt gondoljuk, hogy ennek a beruházásnak a vonzáskörzete nem csak Magyarországra, hanem az egész régióra kiterjed, sőt próbáltam megnézni, hogy Európában hol találhatóak hasonló tesztpályák, s azt kell mondanom, bár vannak, kétség kvíül tesztpályák, de azok mind korábban épültek, következésképpen a technológiának egy különböző szintjét képviselik. Ezért egyáltalán nem elrugaszkodás a valóságtól és nem nagyképűség, ha azt mondjuk, hogy nem csak regionális, de talán még európai kisugárzása is lehet ennek a beruházásnak” - mondta beszédében Orbán Viktor. 

Magyarország miniszterelnöke hozzátette, ma hazánkban 620 járműipari vállalat van jelen, a világ 20 legmeghatározóbb járműgyártója és járműipari beszállítója közül 15-nek gyára működik az országban.

A járműipari tesztpályához szorosan kapcsolódik az épülő M76-os út. Zala megye legnagyobb, 170 milliárd forintos beruházása az M7-es autópályát köti össze a megyeszékhelyen fekvő tesztpályával. Egyedülálló módon már az okosút alkalmas lesz a járművek tesztelésére. A gyorsforgalmi út beruházása a terveknek megfelelően halad, jelenleg az M7-es autópálya és Fenékpuszta között, illetve Alsónemesapátinál zajlik a kivitelezés.Az M7-es autópálya és Fenékpuszta közötti első szakaszon két körforgalmú csomópont, hat felüljáró valamit egy fel- és lehajtó ág épül. A kivitelezés nettó értéke az első szakasz esetében 21,6 milliárd forint. Az út első szakasza és a tesztpálya második üteme 2020-ig készül el.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó