+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Restaurálták a Balatoni Múzeum Halápy-gyűjteményét
2019. május 17. péntek 20:16 - Keszthely
Restaurálták a Balatoni Múzeum Halápy-gyűjteményét
Az intézmény a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának köszönhetően javíttatta ki és újíttatta fel a 24 darabot számláló kollekciót. Idén harminc éve, hogy megnyílt a múzeumban a Balaton festőjének emlékszobája és kiállítása, a múzeum az évforduló alkalmából a helyiséget is felújította.

Halápy János sokszínű munkásságának különböző műfajú alkotásai láthatóak a Balatoni Múzeumban. A Párizsban készült festmények mellett a Balaton sokszínűségét szemléltető tájképek, illetve portrék, csendéletek is a látogatók szeme elé tárulnak.  A piktorról elnevezett teremben harminc évvel ezelőtt nyílt meg az állandó kiállítás, melynek anyagát Halápy özvegye válogatta és ajándékozott a múzeumnak.

Havasi Bálint múzeumigazgató: „Úgy éreztük, hogy elérkezett az ideje annak, hogy javítsunk a kiállítás technikai feltételein. Több látogatói visszajelzés is érkezett, amelyben javasolták, hogy főleg a világítástechnikát modernizáljuk és ezért a tavalyi év végén, ennek az évnek az elején sikerült a világítástechnikát, illetve a teremnek az egyes részeit modernizálnunk. Így megújult technikai feltételekkel tudjuk bemutatni az alkotásokat.” 

A tér mellett maguk az alkotások is megújultak. Mind a 24 piktúrát restaurálták. Az elmúlt három évtizedben jelentős mennyiségű por, szennyeződés került a festményekre, a kereteket pedig mechanikai sérülések érték. A Balatoni Múzeum munkatársai ezért 2018-ban pályázatott nyújtottak be a Nemzeti Kulturális Alaphoz. Az elnyert támogatásnak köszönhetően tavaly decemberében három fiatal, tehetséges restaurátor elvégezte a munkát.  

„Ők eltávolították a szennyeződéseket, megtisztították a képeket, így előkerültek a régi, az eredeti színek, színtónusok, újból élvezhetjük azokat a színharmóniákat, amiket Halápy János álmodott a vászonra. Megtisztították, kijavították a kereteket is természetesen. Valamennyi kép tükröződésmentes üveget kapott, így a jövőben védjük őket a szennyeződésektől, viszont ez nem ront az élvezeti értékükön” - mondta televíziónknak a múzeum művészettörténésze, Major Katalin. 

A Balatoni Múzeum a harminc éves évforduló alkalmából digitalizálni fogja a Halápy gyűjteményt. Így az év második felétől a virtuális térben is láthatja a közönség az ezerarcú Balaton ihletett festőjének gyűjteményét.

 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A gimnázium tanulói és tanárai 400 000 forintos adományt vittek az ungvári Drugeth Gimnáziumnak.
 
15 szakon 13 bizottság előtt vizsgázott 147 egyetemista.
 
A Kossuth-díjas festőművész tárlata a Kis Szent Teréz Bazilikában tekinthető meg július 31-ig.
 
Évente akár 10 ezer tojást is elfogyasztanak a ragadozók a területen, ezért indult a kísérlet.
 
Új projekt segíti a fiatalok nyári munkalehetőségeit.
 
A nyertes képeket jótékonysági árverésen vásárolhatták meg az érdeklődők.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó