+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Emlékhelyek Napja
2019. május 14. kedd 12:06 - Keszthely
Emlékhelyek Napja
A Nemzeti Örökség Intézete ebben az évben negyedik alkalommal rendezte meg az Emlékhelyek Napját. Szombaton az országban 63 emlékhely várta a látogatókat. Nem csak kiállításokkal,hanem ,programokkal és előadásokkal is. A Helikon Kastélymúzeumban lovasbemutatók, történelmi visszatekintések mellett a könyvek restaurálásába is bepillantást nyerhetek az érdeklődők.

A gyenesdiási Asbóth Huszárbandérium parancsnoka, Boronyák Tibor az  a huszár és betyár viselet bemutatásával kezdte a Helikon Kastélymúzeum parkjában a lovas programot . Azt követően mutatták meg milyen fontos volt a lovas és ló együttműködése a huszároknál. A lovasbemutatón különböző alakzatokat,a huszárság életében fontos szerepet betöltő karüsszellt és dámalovaglás is láthatott aki az Emlékhelyek Napján a  Festetics kastélyt választotta programnak ahol azt is megtudhatták milyen  a Festeticsek minden generációja foglakozott lovakkal, a lótenyésztéssel.

"Folyamatosan végigkísérte a család életét és mindig fajta specifikusan is folytatták ezt a tevékenységet, és hát ez igazán Festetics II.Tasziló idejében bontakozott ki,érte el a csúcsot,a fénykorát. A lótenyésztés ekkor vált Európa,de mondhatni világhírűvé is,a Festetics féle  lóversenyre való tenyésztett lovaknak a neve."-adott tájékoztatást Varga Zoltán múzeumi menedzser.

"Az emlékhelyek Napja programjainak másik helyszíne is volt a kastélyban. Hazánk legnagyobb épen maradt főúri könyvtára ,ahol Hajdú Zsófia könyvrestaurátor mutatta be a restaurálás folyamatát annak kapcsán,hogy megújulhatott látogatói adományból  két könyv. „A földkerekség városai” című mű 1572 és 1618 között íródott latinnyelvű sorozat 6.része valamint Werbőczy István országbírói ítélőmester  tíz évnyi munkával összeállított Tripartitum szokásjogi gyűjteményének első 1517-es kiadása.

"Ezek gyönyörű könyvek,kötetek. Általában az ilyen főúri gyűjteményekben vagy nemesi gyűjteményekben nagyon szép dekoratív könyvek is előfordulnak. Itt is pl. az egyik könyv egy színes rézmetszetekből álló európai városokat bemutató rendkívül dekoratív,gyönyörű könyv."- mondta Hajdú Zsófia Edit könyvrestaurátor.

A 4.Emlékhelyek Napja ingyenes ,változatos programjai ismét rávilágítottak  hazánk emlékhelyeinek történelmi jelentőségére.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Dr.Károly Róbert előadásai segítik megérteni a komolyzenét.
 
Nagy tömeg fogadta a lipicai fogattal érkező Mikulást a keszthelyi Fő téren.
 
A 6. sz. választókörzetben szavazategyenlőség miatt kellett új voksolást kiírni.
 
Az idei évben 6,7 kilogram az egy főre jutó éves halfogyasztás, ez jóval elmarad az uniós átlagtól.
 
Ötödik alkalommal szervezték meg az eseményt a Georgikon Karon.
 
Nagyon jó borokra lehet számítani az idén. Szépen érett, egészséges gyümölcsöket szüreteltek az ősszel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó