+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Balatonakali-Balatonszárszó vonalában van a Balaton közepe
2019. május 10. péntek 21:53 - Keszthely
Balatonakali-Balatonszárszó vonalában van a Balaton közepe
42500 méterre található Keszthelytől a Balaton közepe – állítja Vértesaljai András, a középpont meghatározásának kigondolója. A koordinátákat dr. Csepregi Szabolcs, a soproni egyetem geodéziai tanszékvezetője határozta meg, mely Balatonakali és Balatonszárszó vonalában helyezkedik el. A pontot a tó fenekén jelzőkereszttel látták el.

A Balaton közepét meghatározó képet mutatja Vértesaljai András. A geodéziai szakembert már régóta foglalkoztatta a gondolat, hogy a Magyar Tengernek nem volt meghatározva a mértani közepe. Ekkor kereste fel a soproni egyetem tanszékét, hogy segítsék kimérni ezt a pontot. A folyamat két hónap alatt ment végbe.

„Balatonudvaritól délre olyan 3600 méterre a Balaton közepén a víz mélysége 4, 4,5 méter. Attól függ, hogy hogy húzza el a Balaton. Egyébként ennek a koordinátája nem centiméter éles, mert ez nem lehet, ugyanis, hogyha a Balatonba sok eső esik, akkor dagad a Balaton, hogyha pediglen csapadékszegény időszakot élünk át, akkor összehúzódik egy picit. Tehát a méterre pontos koordinátája az tökéletesen megfelel a valóságnak.” - mondta el a szakember.

Vértesaljai András elmondta, legnagyobb tavunk fenekén meg is jelölték a középpontot a koordináták alapján. Ezekhez a mérési pontokhozhamarosan bárki hozzáférhet, hiszen a tervek szerint keresőoldalakra is felkerülnek. A geodéziai szakember szeretné, ha a hajók is kereszteznék ezt a szakaszt.

Évente több alkalommal rendeznek vitorlás versenyeket a Balatonon. Ilyen például a Kék Szalag is, Európa leghosszabb tókerülő versenye, melyre több százan neveznek minden évben. Nem kevésbé népszerű a Pünkösdi Regatta sem, amely túraversenyen a Balatonföldvár és Keszthely közötti távot kell teljesíteniük a versenyzőknek. A tó közepéig tartó megmérettetést viszont eddig még nem rendeztek meg.

„Vértesaljai András elmondta, reményei szerint a Balaton-parti települések vitorlás versenyeket fognak majd rendezni a Balaton közepéig és vissza. Keszthelyről ez a táv 42500 méter. A Keszthelyi Televízió Híradóját Lendvai Bianka tudósította.”

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Magyar Falu Program keretében mintegy 22 millió forintból újíthatták meg az épületet.
 
A Libáson és a Városi Strandon is szívesen töltik az idejüket a családok és baráti társaságok.
 
A hétvégi hidegfront beköszöntével népszerű volt a Helikon Kastélymúzeum és a belváros is.
 
A vendégek és a vállalkozók számára is örömet jelentett Keszthely új programja.
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó