+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gyermekek ismerhették meg a helyes kézmosást
2019. május 8. szerda 13:04 - Keszthely
Gyermekek ismerhették meg a helyes kézmosást
Idén Magyarországon 9. alkalommal került megrendezésre a Kézhigiénés Világnap. A WHO 2009. óta május 5-t jelölte ki erre a napra, hazánk 2010. évben csatlakozott a „Felhívás a betegellátás globális biztonságáért.” programhoz, vállalva a kézhigiéne, a kézfertőtlenítés gyakorlatának javítását. A Kézhigiénés Világnap alkalmából hívták az általános iskolásokat a Keszthelyi Kórházba, hogy egy kis vetélkedés mellett megtanulják miért és hogyan kell helyesen kezet mosni. A játékos programon öt iskola csapata vett részt

Dr Kvarda Attila köszöntötte az iskolák csapatait a Keszthelyi Kórház által szervezett kézhigiénés vetélkedőn. A főigazgató kiemelte, hogy a felmérések szerint az emberek 60%-a nem mos kezet hazaérkezés során, így a környezetünkből számos kórokozó kerül a szervezetünkbe, ami gyulladáshoz is vezethet. A  közvetítő pedig a piszkos kéz! A gyerekek egy digitális tesztelővel kéztisztaságot is mérhettek megérkezésüket követően. Rajzot is készítettek a témával kapcsolatban és különböző kórokozókat ábrázoló puzzlet is próbáltak kirakni. Az öt fős csapatoknak nagy fejtörést okozott a kirakó feladat, de megoldották és már mehettek is a következő állomásra. Öt állomáshely volt a kórház területén. Talán  a harmadik volt a legizgalmasabb, ahol nem csak a egy dalocskával buzdították a kézmosásra a tanulókat, hanem megtanulhatták, hogy a baktériumok és vírusok terjedésének megakadályozásához a szappanos kézmosás a legjobb, legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköz. De az se mindegy, hogyan mosunk kezet.

"Úgy tanultam meg, hogy először is jól a tenyerünket be kell dörzsölni, hogy semmi baktérium ne maradjon rajta, ezután a kézhátunkat és az ujjaink oldalát kell bedörzsölni, utána pedig az ujjbegyeinket és a körmünk alatt aztán pedig a hüvelykujjainkat kell és még egyszer az ujjbegyünket alaposabban."- mondta Fülöp Éva tanuló.

Az egyik állomáson miközben gipszből kézlenyomatot készíthettek a csapatok tagjai, megtanulták, hogy Semmelweis Ignác felfedezése a kézfertőtlenítés és tanításai napjainkban is éppúgy érvényesek, mint saját korában. A kézmosásnak különösen nagy jelentősége van az egészségügyi ellátó helyeken, szociális intézményekben.

"A kórházon belül működő Egészségfejlesztési Irodának az alapvető és rendkívül fontos feladata,hogy az egészséggel kapcsolatos információkat megpróbálja gyermekeknek és a fiatal felnőtteknek továbbadni. S ez a Kézhigiénés Világnap rendkívül jó alkalom arra, hogy a kéz tisztaságának jelentőségéről beszéljünk játékos formában és a kézmosás mint egy egyszerű mindennapi dolog mennyire fontos abban, hogy az egészségünk megmaradjon."-adott tájékoztatást Dr. Kvarda Attila főigazgató.

A Keszthelyi Kórházban a  kézhigiéné fejlesztésére összpontosítottak, megtanítva a gyerekeknek, hogy a megelőzés kulcsfontosságú, betartásával sokat tehetünk a fertőzések kivédéséért és megállításáért.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Halas ételek széles tárházával, finom borokkal és színvonalas koncertekkel várják a vendégeket a hétvégén
 
30 fiatal vesz részt a Holnapocska táborban, a gyerekek a Kárpátaljai Cserkész Szövetség tagjai.
 
Képvislői ciklusának utolsó lakossági fórumát tartotta Nagy Bálint a zámori városrészben.
 
A gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthon lakói minden évben ellátogathatnak az Erzsébet táborokba.
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó