+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az analóg fotózás csodáiból nyílt kiállítás a kastélyban
2019. május 2. csütörtök 15:11 - Keszthely
Az analóg fotózás csodáiból nyílt kiállítás a kastélyban
A keszthelyi tárlat az 1800-as évek végétől sorakoztatja fel a fotográfia ikonikus és különleges darabjait. A fényképezőgépek egy magángyűjtő, néhai Rigó Lajos hagyatékából származnak. A keszthelyi autószerelő nem csak gyűjtötte, javította is a masinákat.

Az 1800-as évek végén gyártott Lumiére kamerához hasonlóan a gyűjtemény legtöbb darabja ma is működőképes. A tárlókban több fényképet elhelyeztek, melyeket az akár száz éves kamerákkal készítettek. A mintegy 400 darabot számláló kollekció részletes képet ad az évszázados fotográfiáról.

„Az látszik jól ezen a kiállításon, hogy honnan indult és hova ért el ez alatt a 100 év alatt nagyjából. És azért érdekes, mert az egyes cégeknek a konkrét arculatváltásai is fellelhetőek itt a kiállításon. Látszik hogyan alakult az egyes cégeknek az arculata, a gépek külseje, a dizájn, a logók, tehát ebből a szempontból is érdekes a kiállítás” - nyilatkozta Bankó Zsolt kurátor. 

A fényképezőgépeket Rigó Lajos közismert keszthelyi autószerelő gyűjtötte össze. Unokája első születésnapja előtt vásárolt egy fényképezőgépet a férfi. A kamera azonban elromlott, ezért önállóan javította meg. Megérette és megtanulta a gépek működését. Ez ösztönözte, hogy még több masinát beszerezzen.  A Kastélymúzeumnak felajánlott fényképezőgépek többek egyszerű tárgyaknál. Gyenes Zsolt médiaművész szerint a mai digitális világ sokat tanulhat ezekből az analóg készülékekből: „Jó értelemben vett divatja van az analógnak az alkalmazásának, bár együtt a legújabb technikával, a digitálissal. Egy olyan fúzió jön létre – most művészetről beszélek elsősorban – egy olyan művészeti minőséget tud produkálni, amit sem az analóg egyébként, sem a digitális önállóan, hanem együtt és azt hiszem ez nagyon korunk sajátja.”  

A kiállítás 17 gyártó termékét sorakoztatja fel a szovjet Zenittől, az amerikai Polaroidon át a német Zeissig. A tárlókban egyedi, sorozatszámos fotótörténeti különlegességek is láthatóak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Halas ételek széles tárházával, finom borokkal és színvonalas koncertekkel várják a vendégeket a hétvégén
 
30 fiatal vesz részt a Holnapocska táborban, a gyerekek a Kárpátaljai Cserkész Szövetség tagjai.
 
Képvislői ciklusának utolsó lakossági fórumát tartotta Nagy Bálint a zámori városrészben.
 
A gyergyószentmiklósi Szent Anna Otthon lakói minden évben ellátogathatnak az Erzsébet táborokba.
 
Az igazi tanévkezdési roham általában, így idén is augusztus végéhez közeledve várható az üzletekben.
 
Már lehet regisztrálni az ingyenes képzésekre Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó