+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az analóg fotózás csodáiból nyílt kiállítás a kastélyban
2019. május 2. csütörtök 15:11 - Keszthely
Az analóg fotózás csodáiból nyílt kiállítás a kastélyban
A keszthelyi tárlat az 1800-as évek végétől sorakoztatja fel a fotográfia ikonikus és különleges darabjait. A fényképezőgépek egy magángyűjtő, néhai Rigó Lajos hagyatékából származnak. A keszthelyi autószerelő nem csak gyűjtötte, javította is a masinákat.

Az 1800-as évek végén gyártott Lumiére kamerához hasonlóan a gyűjtemény legtöbb darabja ma is működőképes. A tárlókban több fényképet elhelyeztek, melyeket az akár száz éves kamerákkal készítettek. A mintegy 400 darabot számláló kollekció részletes képet ad az évszázados fotográfiáról.

„Az látszik jól ezen a kiállításon, hogy honnan indult és hova ért el ez alatt a 100 év alatt nagyjából. És azért érdekes, mert az egyes cégeknek a konkrét arculatváltásai is fellelhetőek itt a kiállításon. Látszik hogyan alakult az egyes cégeknek az arculata, a gépek külseje, a dizájn, a logók, tehát ebből a szempontból is érdekes a kiállítás” - nyilatkozta Bankó Zsolt kurátor. 

A fényképezőgépeket Rigó Lajos közismert keszthelyi autószerelő gyűjtötte össze. Unokája első születésnapja előtt vásárolt egy fényképezőgépet a férfi. A kamera azonban elromlott, ezért önállóan javította meg. Megérette és megtanulta a gépek működését. Ez ösztönözte, hogy még több masinát beszerezzen.  A Kastélymúzeumnak felajánlott fényképezőgépek többek egyszerű tárgyaknál. Gyenes Zsolt médiaművész szerint a mai digitális világ sokat tanulhat ezekből az analóg készülékekből: „Jó értelemben vett divatja van az analógnak az alkalmazásának, bár együtt a legújabb technikával, a digitálissal. Egy olyan fúzió jön létre – most művészetről beszélek elsősorban – egy olyan művészeti minőséget tud produkálni, amit sem az analóg egyébként, sem a digitális önállóan, hanem együtt és azt hiszem ez nagyon korunk sajátja.”  

A kiállítás 17 gyártó termékét sorakoztatja fel a szovjet Zenittől, az amerikai Polaroidon át a német Zeissig. A tárlókban egyedi, sorozatszámos fotótörténeti különlegességek is láthatóak.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Egy órával kevesebbet alhattunk. Hogyan hat az egészségünkre?
 
A szombaton életbelépő korlátozást betartják az emberek.
 
60 gépkocsi és 60 kerékpár ingyenes tárolására lesz alkalmas a parkoló.
 
Erre egymás egészségének a megőrzése érdekében van szükség- fogalmaz videóüzenetében a képviselő.
 
A kórházparacsnokok fő feladata a védekezés segítése.
 
Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be pénteken délelőtt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó