+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Alzheimer Café Keszthely
2019. április 26. péntek 16:10 - Keszthely
Alzheimer Café Keszthely
Míg pár évvel ezelőtt hazánkban tabuként említett betegség volt a demencia. Az Alzheimer-kórról a szakembereken kívül keveset beszéltek. Dr. Menyhárt Miklós a francia Commercy-i kórházban a speciális Alzheimer részlegnél dolgozott főorvosként. Az ott szerzett tapasztalatai alapján hazatérve elhatározta,hogy segít azoknak a családoknak ahol demens beteget ápolnak. A francia példák adaptálásával létrehozta 2014-ben Győrben az első Alzheimer Cafét. Azóta több mint 90 „segítő” club létesült országszerte. A Balaton Színházban ma délelőtt szakmai konferencia keretében mutatták be a Keszthelyi Alzheimer-Cafét.

Keszthely város polgármestere,Ruzsics Ferenc köszöntötte a Keszthelyi Alzheimer Café megalakulásának alkalmával a szakmai konferencia résztvevőit. Kiemelve,hogy hazánkban a betegség egymilló embert érint, s ma már eljutottunk odáig,hogy merünk segítséget kérni a családokat is megterhelő betegségről. Az egész világot érintő probléma megoldásában Magyarországon is elindult az  a folyamat ami a demens társadalom segítését szolgálja. Az Alzheimer Cafék  nemzetközi hálózat alapelveit követve  sorban alakulnak Dr. Menyhárt Miklós segítségével .

"Az Alzheimer betegségről tudni kell, hogy  nem gyógyítható. Nem tudjuk mi az oka. S a legnagyobb probléma,hogy nem csak a beteg problémája, hanem a család problémája is.Éppen ezért ha a családban van egy alzheimeres beteg, akkor az az egész családnak a struktúráját, hierarchiáját megbontja,krízist bokoz a családban s ez egy nagyon nagy probléma."- mondta Dr. Menyhárt Miiklós ,a magyarországi Alzheimer Cafek elindítója.

Az Alzheimer Café Keszthely szervezését a TÉT –életkorunk Alapítvány és a Memória Centrum Kft vállalta fel,melynek tagjai évek óta szoros együttműködésben az egészségügyi és szociális ellátókkal közösen tartanak tájékoztatókat és képzéseket a demens betegek hozzátartozóinak.

"Mindenképpen alulról jövő kezdeményezés az Alzheimer Café. Az volt a tapasztalat szociális szakemberként, hogy az idősellátásba kerülnek be az alzheimer betegek ám de nagyon hosszúak a várólisták. Mire bekerülnek, a gondozó családtagok kimerülnek teljesen és igazából nincsen adekvált válasz amiben mi trbet segíteni tudtunk nekik, ezért jött létre az Alzheimer Café. Ez egy óriási probléma a családtagoknak."- adott tájéoztatás Dallos Rita szakmai vezető.

Az Alzheimer Café  Keszthely ma megkezdte működését. Minden hónap harmadik hetében,kedden a témában jártas szakemberek segítenek az érdeklődőknek akik a demencia széles spektrumát felölelve hallhatnak előadásokat is.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Balatongyörökön is csatlakoztak a 10 millió fát Magyarországra felhíváshoz.
 
Ipari kikötő ellen tiltakoztak.
 
Harminckét csapat vett részt a kolbásztöltő versenyen.
 
Több, mint 200 tételt kóstolhattak a vendégek a bormustrán.
 
Az intézmény diákjai és tanárai műsorral és az emlékek felidézésével ünnepeltek a Balaton Színházban.
 
Több száz diák vett részt a Zala Megyei Kormányhivatal Pályaválasztási kiállításán.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó