Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Alzheimer Café Keszthely
2019. ápr. 26. péntek | Keszthely
Alzheimer Café Keszthely
Míg pár évvel ezelőtt hazánkban tabuként említett betegség volt a demencia. Az Alzheimer-kórról a szakembereken kívül keveset beszéltek. Dr. Menyhárt Miklós a francia Commercy-i kórházban a speciális Alzheimer részlegnél dolgozott főorvosként. Az ott szerzett tapasztalatai alapján hazatérve elhatározta,hogy segít azoknak a családoknak ahol demens beteget ápolnak. A francia példák adaptálásával létrehozta 2014-ben Győrben az első Alzheimer Cafét. Azóta több mint 90 „segítő” club létesült országszerte. A Balaton Színházban ma délelőtt szakmai konferencia keretében mutatták be a Keszthelyi Alzheimer-Cafét.

Keszthely város polgármestere,Ruzsics Ferenc köszöntötte a Keszthelyi Alzheimer Café megalakulásának alkalmával a szakmai konferencia résztvevőit. Kiemelve,hogy hazánkban a betegség egymilló embert érint, s ma már eljutottunk odáig,hogy merünk segítséget kérni a családokat is megterhelő betegségről. Az egész világot érintő probléma megoldásában Magyarországon is elindult az  a folyamat ami a demens társadalom segítését szolgálja. Az Alzheimer Cafék  nemzetközi hálózat alapelveit követve  sorban alakulnak Dr. Menyhárt Miklós segítségével .

"Az Alzheimer betegségről tudni kell, hogy  nem gyógyítható. Nem tudjuk mi az oka. S a legnagyobb probléma,hogy nem csak a beteg problémája, hanem a család problémája is.Éppen ezért ha a családban van egy alzheimeres beteg, akkor az az egész családnak a struktúráját, hierarchiáját megbontja,krízist bokoz a családban s ez egy nagyon nagy probléma."- mondta Dr. Menyhárt Miiklós ,a magyarországi Alzheimer Cafek elindítója.

Az Alzheimer Café Keszthely szervezését a TÉT –életkorunk Alapítvány és a Memória Centrum Kft vállalta fel,melynek tagjai évek óta szoros együttműködésben az egészségügyi és szociális ellátókkal közösen tartanak tájékoztatókat és képzéseket a demens betegek hozzátartozóinak.

"Mindenképpen alulról jövő kezdeményezés az Alzheimer Café. Az volt a tapasztalat szociális szakemberként, hogy az idősellátásba kerülnek be az alzheimer betegek ám de nagyon hosszúak a várólisták. Mire bekerülnek, a gondozó családtagok kimerülnek teljesen és igazából nincsen adekvált válasz amiben mi trbet segíteni tudtunk nekik, ezért jött létre az Alzheimer Café. Ez egy óriási probléma a családtagoknak."- adott tájéoztatás Dallos Rita szakmai vezető.

Az Alzheimer Café  Keszthely ma megkezdte működését. Minden hónap harmadik hetében,kedden a témában jártas szakemberek segítenek az érdeklődőknek akik a demencia széles spektrumát felölelve hallhatnak előadásokat is.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

| 2024. jún. 5. szerda 19:15 | Keszthely
Mozgásos programokkal, szűrővizsgálatokkal és feladatlappal várta az érdeklődőket a Feledhetetlen Alapítvány.
| 2021. szep. 24. péntek 16:56 | Keszthely
Keszthely is csatlakozott a Nemzetközi Alzheimer Társaság szeptemberi világnapjához.
| 2021. feb. 11. csütörtök 18:24 | Keszthely
A világnap alkalmából a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat.
| 2019. okt. 15. kedd 09:27 | Gyenesdiás
Megkezdődtek az őszi betegségek, sok a felsőlégúti megbetegedés.
| 2018. nov. 14. szerda 08:53 | Zalaapáti
Az otthon lakói új lakásokba költöznek tavasszal Zalaapátiban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Kukkantó
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
Ludovika TV
09:00
09:30
10:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.