Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Méltó körülmények, családias otthonok a Boróka lakóinak
2018. nov. 14. szerda | Zalaapáti
Méltó körülmények, családias otthonok a Boróka lakóinak
A korábbi években Zala megyében 52 fő fogyatékkal élő, pszichiátriai és szenvedélybeteg került elhelyezésre lakásokba öt településen. Az intézményi férőhelykiváltásra a megye négy pályázatot nyújtott be. Az EFOP pályázat támogatásával a Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény Zalaapáti otthonából is 72 fő kerülhet lakásotthonokba. A fejlesztés már megkezdődött a megyében. 9 településen 16 lakóház és 3 szolgáltató központ épül fel - köztük Zalaapátiban 5 lakóotthon. A beruházásról tartottak tájékoztatót november 10-én a Boróka Otthonban.

Zala megye kiemelkedően szociálisan érzékeny, ezért is fontos a szociális intézmények, a szociális rendszer fejlesztése – hangzott el a Zalaapáti Boróka Otthonban tartott sajtótájékoztatón. A Zala Megyei Fagyöngy Egyesített Szociális Intézmény vezetője hangsúlyozta, hogy a megyében nagy előrelépés kínálkozik a férőhelykiváltással, a fogyatékos személyek lakóotthonokba való elhelyezésével. 11 településen 23 ingatlan bevonásával, összesen 2,5 milliárd forintból valósulnak meg a lakóházak.

"Megyei szinten 261 lakónak tudunk az életén változtatni, mostani lakónak és a jövőben akik majd bekerülnek az intézményekbe. Én azt gondolom, hogy mindenki családban képzeli el az életét és családias környezetben, ezzel az intézményi elhelyezésből, hogy kikerülnek lakóotthonokba ugyanezt a családias légkört próbáljuk megteremteni."- emelte ki a tájékoztatón Györe Edina, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Megyei Kirendeltségének igazgatója.

1,2 millió fogyatékos és pszichiátriai beteg él az Unióban, többségük nem ideális körülmények között. Jelenleg Magyarországon 16 milliárdos fejlesztéssel 22 intézmény falai épülnek az országban ,s ugyanakkor társadalmi falak dőlnek le, a kiváltásokkal el lehet oda jutni, hogy ne  legyenek előítéletek - emelte ki a tájékoztatón a szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár.

"Ennek a programnak a legfőbb célja alapvetően az, hogy azt a fajta üzenetet a társadalomban minél inkább erősítsük, hogy akkor járunk jól,  az egész nemzet és a közösségünk, hogyha a fogyatékosságot a társadalom természetes részének tudja tekinteni. Hogyha azt a fajta örökséget, amely még a kommunizmusból eredő örökség, hogy a fogyatékos ügy – ha lehet így fogalmazni – száműzve volt. A fogyatékos emberek községekben vagy városok szélén egy-egy nagyobb kastélyban vagy kolostorépületben voltak elhelyezve, és ezért az emberek nem is tudtak erről. Ehelyett inkább az önálló élet, az önálló boldogulást próbáljuk meg segíteni fogyatékos embertársainknál." - mondta a sajtótájékoztatón Fülöp Attila az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi felzárkózásért Felelős Államtitkárság államtitkára.

A térség országgyűlési képviselője, Manninger Jenő a zalai beruházás kapcsán a következőket mondta:

"Nagyon jó, hogy az uniós forrásokból erre is lehet fordítani, a kormányzatnak az a célja, hogy a rászorultakon is segítsen. Ezt teszi lehetővé ez az uniós forrás. Ez egy olyan program, ami azt hiszem, hogy nagyon fontos ebben a versenyző világban, amikor talán kevesebb figyelem fordul az elesettek felé, akkor ez megmutatja, hogy igenis fontos, hogy egyrészt jobb körülmények között lakhatnak, tehát mindenképpen a körülményeik is jobbak, másrészt emberileg is egy olyan közegbe kerülnek, mert egy faluban lesznek, ahol egy közösség tagjai lesznek." - hangsúlyozta Manninger Jenő.

A 67 éve működő intézmény a kiváltást követően továbbra is foglalkoztatóként működik Zalaapátiban A Boróka otthonból 60 ellátott pszichiátriai beteg kerül támogatott lakhatás keretében elhelyezésre a településen épülő öt lakóotthonba, melynek felépítéséhez az önkormányzat az építési telkekkel járult hozzá. 12 fő Egeraracsán kap új otthont. Az épületeket tavasszal vehetik birtokba a lakók. 

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2021. feb. 11. csütörtök 18:24 | Keszthely
A világnap alkalmából a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet az Országos Vérellátó Szolgálat.
| 2019. okt. 15. kedd 09:27 | Gyenesdiás
Megkezdődtek az őszi betegségek, sok a felsőlégúti megbetegedés.
| 2019. ápr. 26. péntek 16:10 | Keszthely
Megkezdte működését Keszthelyen az Alzheimer Café.
| 2015. ápr. 17. péntek 10:45 | Keszthely
Befejeződött a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Keszthelyi Kórházban.
| 2018. máj. 8. kedd 10:18 | Keszthely
Fennállásuk 10. évfordulóján a Balaton Színházban ünnepeltek a MMSZ intézményei.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
10:15
Balatoni Mozaik
10:45
MMA film
11:37
Hargita TV
11:57
Savaria Filmfesztivál
12:00
Képújság
18:00
Egy csipetnyi szó
18:34
Zalai krónika
18:49
Savaria Filmfesztivál
19:00
Híradó
19:45
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.