+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A vértanú Bódi Mária Magdolna előtt tisztelegtek
2019. április 15. hétfő 17:35 - Badacsonytördemic
A vértanú Bódi Mária Magdolna előtt tisztelegtek
Bódi Mária Magdolna, a szovjet bevonulás során vértanú halált halt fiatal lány domborművét avatták fel Badacsonytördemicen. A templom falán helyet kapott reliefet Turi Török Tibor, keszthelyi szépmíves készítette a Veszprémi Egyházmegye felkérésére. Bódi Mária Magdolnát a badacsonytördemici templomban keresztelték meg, így a település plébánosa örömmel helyet adott a domborműnek.

Dr. Márfi Gyula áldotta meg a domborművet, amely a vértanú Bódi Mária Magdolnának állít emléket. A szigligeti születésű fiatal lány életében már gyermekkorában is fontos szerepet játszott a hit annak ellenére, hogy szülei nem voltak vallásos emberek. Önmegtartóztató életet élt és fontos volt számára a szegények segítése. Szentté avatását Mindszenty József kezdeményezte, de Márfi Gyula érsek is közben járt ügyében.           

„Kellenek példaképek, és ezt a Szentatyának is mondtam, hogy szentté avatott pápából meg püspökből meg apácából már van elég, de szentté avatott munkáslányból kevés van. Ő lehetne igazán a mai lányoknak és fiataloknak is a példaképe. Egyébként az úgynevezett egyházmegyei eljárás már lezajlott, és azt Rómában el is fogadták, ami nem kis dolog, mert mondhatnám így, hogy csont nélkül elfogadták az első fokú eljárást.” - tájékoztatott a veszprémi érsek.

Bódi Mária Magdolna 1945-ben halt vértanúhalált, amikor a szovjet csapatok bevonultak Litérre. Magdit a bunker ajtajában kapta el egy katona, ő azonban óvva a Jézusnak felajánlott szüzességét, szembeszállt az oroszokkal. Hat lövést adtak le rá, az utolsó golyó szíven találta. A badacsonytördemici templom falán lévő domborművet a Veszprémi Egyházmegye felkérésére a keszthelyi kötődésű Turi Török Tibor készítette.

„A kultuszát itt a Balaton északi partján erősen ápolják, köszönhetően Márfi érsek atyának. Érsek atya indíttatására készítettem el egyszer Veszprémben az Érseki Palotában a térplasztikáját, a mellszobrát, amit most avattunk fel. Most ide került ez a féldombormű, és ezzel is igyekszünk ennek a kis hölgynek, ennek a kis szent életű embernek a hagyományát, emlékét ápolni.” - emelte ki a szépmíves.

A Bódi Mária Magdolna hitvalló és vértanú életéről tett tanúvallomások több száz oldalas dokumentációt tesznek ki. Ezt 2016-ban nyújtotta be Dr. Márfi Gyula érsek a Vatikánnak. A Kongregáció határozhat először boldoggá avatásáról, majd később akár a szentté avatásáról is. A végső döntést a pápa mondja ki. 

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
2020 óta képeznek a keszthelyi VSZK-ban fitness-wellness instruktorokat.
 
Az országos tanévkezdő program keretében minden osztály számot adott számot edzettségéről és tudásáról.
 
Átadták az Erzsébet-ligeti pavilont.
 
A harmadik alkalommal megszervezett programnak ezúttal is a Festetics-kastély ad otthont Keszthelyen.
 
Májustól augusztus végéig mintegy 215 ezer látogató összesen 627 ezer jegyet váltott.
 
A nonprofit Kft. azzal a céllal jött létre, hogy a régió meghatározó szektorában tanulókat.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus