+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Verssel,énekkel tisztelegtek a költészet napján
2019. április 12. péntek 12:14 - Keszthely
Verssel,énekkel tisztelegtek a költészet napján
Keszthelyen ,a költészet napján a Balaton Színház Básti termében Joós Tamás és a Helikon Versmondó Kör tagjai várták az irodalom kedvelőit. A megzenésített versek színvonalas előadásairól ismert előadóművész nagy magyar költők műveit adta elő,a verselők a kevésbé ismert és kortárs költők gondolatait tolmácsolták.

A keszthelyi Helikon Versmondó Kör tagjai nem klasszikusokat hoztak a Balaton Színházban tartott programra a magyar költészet  napján. Bár mindenkinek ezen a napon , József Attila születésnapján a tanulmányokból jól ismert vagy sokat hallott és kedvelt költők jutnak eszébe, a verselők úgy gondolták ,hogy minden vers előadásával kinyílik a világ. Megismertetnek elfelejtett,kevésbé ismert vagy kortárs költőket. Az ő gondolataikon keresztül közelebb viszik az irodalmat az emberekhez.

"Színt tud hozni egy  ember életébe. A mindennapi gondok,teendők azért hajlamosak kicsit aláásni bennünket és ezekből ki tudnak emelni. Hogy miért éppen a versek,miért éppen a költészet ez pedig már egy jóval összetettebb dolog,úgy gondolom,hogy a világunk elég felgyorsult és  azt mindannyian tapasztaljuk,hogy rohanni kell ide-oda. Az embernek alig van ideje. Talán még a saját családjára sem,és a versek viszont pont olyanok,amelyek nagyon töményen meg tudnak fogalmazni igazságokat."- mondta Kiss Gábor a versmondó kör tagja.

A népművelő Joós Tamást inkább úgy ismerik mint a zalai születésű énekmondót. A keszthelyi irodalmi estre József Attila költészetének korai versei mellett hallhatta tőle a közönség Ady Endre műveit és a 30 éve elhunyt Weöres Sándor felnőttekhez íródott megzenésített verseit.

"Én úgy gondolom,hogy a vers és a zene ami egészen a 18.szd.-ig nagyon is együvé tartozott,hiszen akár Tinódi,akár Balassi Bálint mindig odaírta,hogy melyik ének dallamára írta a versezetét. Tehát nagyon sokáig együtt volt a vers a zenével és sokkal könnyebb befogadtatni a közönséggel. "- emelte ki az est folyamán az előadóművész.

Aki szereti a verseket, annak azért ünnep a költészet napja, aki kevésbé az talán megkedveli őket egy-egy irodalmi rendezvényen,mert április 11-én nem volt olyan település ahol a magyar verset ne ünnepelték volna.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Több mint 200 négyzetméterrel bővítik a Vadászati Múzeumot.
 
A keszthelyi kiválóság női pisztoly számban diadalmaskodott.
 
A készítmények 18 terápiás területet érintenek.
 
Az egész Kárpát-medencéből várják a kórusokat és népzenészeket Keszthelyre június 5-én és 6-án.
 
A zalaszántói Baráti Kör negyedik alkalommal szervezte meg a programot a Gersei-Pethő kúria udvarán.
 
Az első és második világháború hősi halottai előtt hajtottak fejet vasárnap Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó