+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Verssel,énekkel tisztelegtek a költészet napján
2019. április 12. péntek 12:14 - Keszthely
Verssel,énekkel tisztelegtek a költészet napján
Keszthelyen ,a költészet napján a Balaton Színház Básti termében Joós Tamás és a Helikon Versmondó Kör tagjai várták az irodalom kedvelőit. A megzenésített versek színvonalas előadásairól ismert előadóművész nagy magyar költők műveit adta elő,a verselők a kevésbé ismert és kortárs költők gondolatait tolmácsolták.

A keszthelyi Helikon Versmondó Kör tagjai nem klasszikusokat hoztak a Balaton Színházban tartott programra a magyar költészet  napján. Bár mindenkinek ezen a napon , József Attila születésnapján a tanulmányokból jól ismert vagy sokat hallott és kedvelt költők jutnak eszébe, a verselők úgy gondolták ,hogy minden vers előadásával kinyílik a világ. Megismertetnek elfelejtett,kevésbé ismert vagy kortárs költőket. Az ő gondolataikon keresztül közelebb viszik az irodalmat az emberekhez.

"Színt tud hozni egy  ember életébe. A mindennapi gondok,teendők azért hajlamosak kicsit aláásni bennünket és ezekből ki tudnak emelni. Hogy miért éppen a versek,miért éppen a költészet ez pedig már egy jóval összetettebb dolog,úgy gondolom,hogy a világunk elég felgyorsult és  azt mindannyian tapasztaljuk,hogy rohanni kell ide-oda. Az embernek alig van ideje. Talán még a saját családjára sem,és a versek viszont pont olyanok,amelyek nagyon töményen meg tudnak fogalmazni igazságokat."- mondta Kiss Gábor a versmondó kör tagja.

A népművelő Joós Tamást inkább úgy ismerik mint a zalai születésű énekmondót. A keszthelyi irodalmi estre József Attila költészetének korai versei mellett hallhatta tőle a közönség Ady Endre műveit és a 30 éve elhunyt Weöres Sándor felnőttekhez íródott megzenésített verseit.

"Én úgy gondolom,hogy a vers és a zene ami egészen a 18.szd.-ig nagyon is együvé tartozott,hiszen akár Tinódi,akár Balassi Bálint mindig odaírta,hogy melyik ének dallamára írta a versezetét. Tehát nagyon sokáig együtt volt a vers a zenével és sokkal könnyebb befogadtatni a közönséggel. "- emelte ki az est folyamán az előadóművész.

Aki szereti a verseket, annak azért ünnep a költészet napja, aki kevésbé az talán megkedveli őket egy-egy irodalmi rendezvényen,mert április 11-én nem volt olyan település ahol a magyar verset ne ünnepelték volna.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A római kori fenékpusztai erőd elevenedik meg a Balatoni Múzeum legújabb kiállításán.
 
Több mint 1 millió forint gyűlt össze a hétvégén a Fuss, hogy mások is túlélhessék! versenyen.
 
8. alkalommal nyitották meg a Trófeaszemlét a Vadászati Múzeum parkjában.
 
Idén is zarándokolnak Sümegre.
 
Rezisztens és új szőlőfajtákat is szemügyre vehettek az érdeklődők Cserszegtomajon.
 
Régészek és építészek tárgyalják, hogy milyen lehetőségei vannak egy régészeti park kialakításának.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó