+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 200 éve hunyt el Keszthely grófja
2019. április 3. szerda 17:52 - Keszthely
200 éve hunyt el Keszthely grófja
Keszthely sokat köszönhet Festetics Györgynek, aki vagyonát, befolyását kész volt a nemzet szolgálatába állítani – hangzott el a gróf halálának 200. évfordulóján rendezett megemlékezésen. A Fő téri templomban megtartott tegnapi eseményen felidézték a humanista földesúr életútját és munkásságát, illetve megkoszorúzták jelenlegi nyughelyét. Végakarata szerint a családi sírhelyre, a Festetics Mauzóleumba temetik újra a grófot, a tervek szerint június 29-én.

Festetics György herceg is jelen volt a szentmisén. Az évfordulón Keszthely elöljárói mellett Simaság és Csurgó küldöttsége is képviseltette magát. A vas megyei községben született a gróf, míg Csurgó jelentős városa volt a Festeticseknek. Keszthely polgármestere megköszönte a résztvevők jelenlétét.

„Együtt emlékezik a város, együtt emlékezik arra az emberre, aki valóban nagyon sokat tett ezért a településért és a környékéért. Mi ezt, 2019-et Festetics évnek szánjuk” - mondta Ruzsics Ferenc. 

A polgármester hozzátette, bízik abban, hogy ez a megemlékezés a rendezvénysorozatban az első és nem az utolsó marad.

„1819. április 2-án mély, barna csend ülte meg a keszthelyi kastély termeit. Hosszú betegeskedést követően elhunyt a kor egyik kiválósága, gróf Festetics György”- kezdte beszédében dr. Cséby Géza. Az irodalomtörténész elmondta, hogy Festetics György az írók, költők istápolója, a magyar nyelvű könyvek, hírlapok mecénása volt. Nevéhez leginkább a Helikoni Ünnepségek életre hívása és a Georgikon megalapítása fűződik. A szónok kifejtette, a  humanista földesúr olyan ember volt, aki hazáját, nemzetét szeretve sokat tett annak felvirágoztatásáért.

„Nem véletlenül írta Kazinczy Festeticshez intézett versében, s szavait mindenkinek érdemes elméjébe vésni, mert Kazinczy a létezés értelmére mutat rá. „Menj nagy férfi, s példád tanítson bennünket magunknál még inkább szeretni ügyünket.” Őrizzük meg gróf Festetics György emlékezetét, mert hazánk, s benne Keszthely sokat köszönhet a humanista főúrnak, aki vagyonát, befolyását kész volt a nemzet szolgálatába állítani” - hangzott el a szónoktól. 

A megemlékezők meglátogatták a gróf nyughelyét. Az altemplomban most járt először a gróf leszármazottja, IV. Festetics György. Az elöljárókkal közösen helyeztek el koszorút a kriptánál. A gróf halálának 200. évfordulója kapcsán exhumálják és a tervek szerint június 29-én újratemetik I. Festetics Györgyöt. Végakarata szerint a családi sírhely, vagyis a Festetics Mauzóleum lesz a gróf végső nyughelye.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A keszthelyiekkel, Keszthelyért kíván dolgozni képviselőtársaival az újdonsült polgármester.
 
A településen negyedik alkalommal szervezték meg a Szent Lukács Művésztelepet 9 alkotó részvételével.
 
Az ágazatról tartottak konferenciát Keszthelyen a Pannon Egyetem Georgikon Karán.
 
Az év első nyolc hónapjában 220 esetben jártak el a halőrök.
 
Megkezdődött a kikötőkben a hajók téliesítése.
 
Négy csapat versenyzett a KÖZGÁZ vándor kupáért.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Objektív
 
Önkormányzati híradó